Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Budou i letos v Jihlavě na Vánoce opět dvě kluziště? Nad tím zatím visí otazník, říká radnice

V horní části jihlavského Masarykova náměstí se ještě před pár dny bruslilo, teď se ale místo bruslařů na místě „prohání“ dělníci, kteří umělé kluziště rozebírají. Podobně to vypadá i v místě druhého kluziště, tedy u hradebního parkánu v ulici Matky Boží. Tam mělo kluziště během uplynulých Vánoc premiéru. Bylo určeno především dětem pro první krůčky na bruslích. A jak to s ním bude dál, to je zatím otázka.

Jak zjistila redakce Drbny, uplynulá bruslařská sezona byla zatím rekordní. „V prvním roce 2019 jsme registrovali 44 tisíc bruslařů a během covidu 2021-22 (kvůli protiepidemickým opatřením) jen něco přes 30 tisíc. Letos jsme evidovali 50 500 bruslařů na kruhovém ledovém kluzišti, což je opravdu rekord,“ zmínil na dotaz redakce mluvčí Jihlavy Radovan Daněk. Doplnil ho primátor Jihlavy Petr Ryška s tím, že návštěvnost obou kluzišť přesáhla 57 tisíc lidí.

Náklady na výstavbu a provoz obou kluzišť dosáhly necelých 6 milionů korun. Velké kluziště vyšlo na 4,2 milionu korun, malé kluziště na parkánu stálo 1,6 milionu korun.

Lidé si mohli do Jihlavy přijít zabruslit v termínu od první adventní neděle, tedy od 3. prosince 2023. Na velkém kluzišti na Masarykově náměstí se bruslilo do konce jarních prázdnin, tedy do 18. února 2024. „Nové kluziště u parkánu sloužilo do konce února,“ sdělil Drbně mluvčí Daněk.

Dopolední hodiny mohly k bruslení využít školy i školky. A o tuto možnost byl podle Radovana Daňka velký zájem. „Především kruhové kluziště bylo zarezervované na mnoho dní dopředu. Přicházely sem bruslit především jihlavské střední školy, kde studují studenti z celého Kraje Vysočina,“ dodal.

Jednodenní odstávka 

Zároveň zmínil jeden den, kdy se muselo kluziště kvůli nepříznivému počasí zavřít. „Bylo to kvůli prudkému oteplení a silnému teplému větru. Led by byl hodně měkký, a tak se nebruslilo, jinak jsme nemuseli řešit žádné komplikace ani technické závady,“ shrnul Daněk.

Kolik kluzišť by měla mít Jihlava?

Celkem hlasovalo272 čtenářů

„Led moc neklouže." 

Zmíněné malé kluziště určené hlavně malým bruslařům mělo premiéru. Někteří rodiče měli výhrady k tomu, že umělá ledová plocha téměř neklouže. To podle vysvětlení primátora Ryšky souvisí právě s tím, že bylo určeno pro první bruslařské krůčky. To, že tolik neklouzala, bylo tedy žádoucí.

Kdy bylo nejvíc bruslařů? 

Největší zájem o bruslení
byl v prosinci, kdy si na ledu na náměstí zabruslilo 22 500 lidí a na malé umělé ploše na hradebním parkánu 3 200 dětí. Také leden přilákal hodně bruslařů, kdy kruh na náměstí využilo přes 18 tisíc lidí a umělou plochu 2 200 dětí.

V únoru plnili kluziště především studenti a žáci škol a parkán využívaly děti z mateřských škol. Na náměstí si v únoru zabruslilo přes 10 tisíc lidí a na parkán jich přišlo 1 100.

Zdroj: Město Jihlava 

To, jestli budou i letos v Jihlavě dvě ledové plochy, ještě není jisté. Podle Daňka bylo malé kluziště hojně navštěvované. „Definitivní rozhodnutí, zda na příští Vánoce postavíme jedno, nebo znovu dvě kluziště, by mělo padnout na dubnovém zasedání jihlavského městského zastupitelstva,“ doplnila Soňa Krátká, ředitelka příspěvkové organizace Brána Jihlavy, která program Vánoc v Jihlavě zajišťovala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky kluziště, bruslení, ovál, centrum, advent, Vánoce, 2024, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Budou i letos v Jihlavě na Vánoce opět dvě kluziště? Nad tím zatím visí otazník, říká radnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.