Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Zvířata, vodníci, sociální sítě i usměvavý Martin Prokop. Jihlavskem prošly poslední masopustní průvody

Uplynulý víkend se v řadě obcí na Vysočině nesl ve znamení masopustů. Letos vyšlo takzvané masopustní úterý na 13. února. Masky obcemi procházely nejen v tuto sobotu 17. února. Termíny byly různé. Například ve Zbilidech se masopust konal už 27. ledna, naopak v Dolní Cerekvi masopustní veselí završili až nyní, v sobotu 17. února.

Co je to masopust? 

Masopust začíná po Třech králích, tedy 7. ledna, konec je však pohyblivý, neboť se uzavírá ve vztahu k Velikonocům – je stanoven na masopustní úterý, v den před Popeleční středou, kdy začíná čtyřicetidenní období půstu. Popeleční středa může připadnout na období od 4. února do 10. března, tedy masopustní neděli slavíme v rozmezí dnů od 1. února až do 7. března. Celé období masopustu může být tedy různě dlouhé.

Hlavní oslavy však probíhaly celkem 3 dny – od neděle do úterý, přičemž v úterý nastalo vyvrcholení celé zábavy – chodili tzv. „maškarádi“, hrály se masopustní hry a večer se konala zábava.

„Masopust se krátí, až za rok se zas vrátí,“ znělo v sobotu 3. února centrem Stonařova, kde bylo letos masopustní veselí v režii místních ochotníků. Rekordních sedmdesát masek tam nechodilo po domácnostech, to by se prošly, ale sehrály představení pod širým nebem. Nechybělo ani představení masek, mezi kterými byl třeba i čínský drak či Shrek s rodinou nebo pochování basy.

Masopust v Jihlavě 

Masopustní průvod prošel v pátek 9. února i Jihlavou, kromě různých masek v něm byla i zvířata - několik žiraf, slon nebo tygr, který občas překvapil lovce a s puškou se role rychle obrátily. Při masopustu je ale všechno naopak, a tak mohli návštěvníci masopustu vidět i scénky, kdy silák tak nějak zvláštně zachraňuje svoji milou z okna nebo jak policistka pomáhá zloději.

Bavit se ale umí i v menších obcích, ať už jde o Řehořov, Hodice nebo Růženou. Tam všude je masopust nedílnou součástí prvních měsíců roku a pomáhá udržovat dobrou náladu mezi sousedy.

Masopust v obcích na Jihlavsku

Pondělí, 19. února 2024, 09:15

Růžená. Foto: Photosky - David Tesař
Růžená. Foto: Photosky - David Tesař

V sobotu 10. února se masopust konal třeba v Kostelci u Jihlavy, tady si dali dostaveníčko například indiáni, mouchy i jiná, větší zvířata. V masce šla průvodem i řada dětí. Ve stejném termínu se veselili třeba i ve Dvorcích. Tady nechyběl vodník, Sněhurka, mniši a velkou zábavu obstaral tým automechaniků, který se postaral třeba i o výměnu kol automobilového závodníka z Jihlavy Martina Prokopa, který jel náhodou kolem. 

Martin Prokop se také ocitl na masopustu ve Dvorcích, foto: Obec Dvorce 

Masopustní veselí doznívá ještě v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, tady zavoněly koblížky a pálenka v sobotu 17. února. V průvodu se objevily klasické masky - medvěd, šašci, vojáci, Hurvínek s Máničkou. Více s dobou šly masky jako třeba Zaklínač s Marigoldem, dohled nad uživateli sociálních sítí držel WhatsApp a Messenger. O tanec makarena se postaraly sličné mažoretky. 

Tradice má dobře našlápnuto 

 „Do Spělova, jedné z našich mítsních částí, šlo nějakých 45 masek, v Cerekvi jako takové nás bylo kolem 70. To je slušné číslo s ohledem na to, jaké jsme čekali počasí. To se nakonec umoudřilo a všechno vyšlo na jedničku. Jsem moc rád, že se do masek obléká čím dál více mladých lidí, tahle naše krásná tradice tak má naději, že jen tak nezanikne," usmíval se během sobotního průvodu starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prokop Veselý, Lenka Dvořáková, Město Jihlava, Obec Dvorce, SDH Kostelec, Obec, Kulturní team Zbilidy, SDH Brtnice, SDH Hodice, Photosky - David Tesař, Obec Řehořov

Štítky masopust, tradice, veselí, maska, průvod, obec, Jihlava, Dvorce, Kostelec, Brtnice, Zbilidy, Stonařov, Hodice, Růžená

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zvířata, vodníci, sociální sítě i usměvavý Martin Prokop. Jihlavskem prošly poslední masopustní průvody | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.