Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kraj Vysočina bude investovat do fotovoltaiky. Za 23,5 milionů pořídí zhruba 1200 panelů

Kraj Vysočina umístí na své budovy fotovoltaické elektrárny. Záměr vyjde na 23 milionů korun a návratnost má být do sedmi až osmi let. Celkem čtrnáct vlastních projektů na instalaci fotovoltaických elektráren chce hejtmanství realizovat do dvou let.

Na výběr bylo ze zhruba padesátky krajských objektů, vybrané byla nakonec budovy v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Pelhřimově a v Třebíči. Roli hrála i dotační výzva, která slibuje podpořit projekty zahrnující více dílčích akcí na území maximálně tří sousedících obcí. „Logicky jsme vytipovali bývalá okresní města, kde máme nejvíc objektů,“ řekl hejtman Vítězslav Schrek  (ODS + STO) s tím, že ve městech by měly být pro fotovoltaiku využity především budovy nemocnic.

V Jihlavě by pak panely měly být také na budově sídla Kraje Vysočina, v Havlíčkově Brodě na objektu krajské knihovny, v Pelhřimově na budoucím muzejním depozitáři a v Třebíči na budově střední školy a na domově pro seniory. Propočty hovoří o investici ve výši 23,5 milionů, evropská dotace by měla pokrýt pětačtyřicet procent.

„V součtu by měly mít budoucí alternativní zdroje výkon okolo 600 kWp, reálně půjde o instalaci cca 1 200 panelů, jejich počet se bude ovíjet od podmínek v místě instalace,“ uvedla krajská mluvčí Jitka Svatošová. Instalace může začít už letos.

Na opatření zaměřená na úsporu energií chce kraj přispět také některým svým příspěvkovým organizacím. Ty následně mohou investovat například do zateplení nebo do výměny zdrojů tepla. Mohou na ně jít peníze, které jim loni kraj přidal na vyšší účty za elektřinu, plyn a teplo, nebyly však utraceny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky fotovoltaika, panely, úspory, investice, dotace, Jihlava, Havlíčkův Brod, Jihlava, Třebíč, Pelhřimov, Vítězslav Schrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina bude investovat do fotovoltaiky. Za 23,5 milionů pořídí zhruba 1200 panelů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.