Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pavlovská stanice vloni pomáhala 1300 zvířatům. Nejvíce bylo zlomenin, řadu ptáků popálil proud

Ošetřovatelé ze záchranné stanice v Pavlově mají za sebou náročný rok. Během roku 2023 se starali o rekordní počet zvířat, přičemž nejčastěji pomáhali mláďatům.

„Zatímco v roce 2022 to bylo 1 064, vloni jsme pečovali o 1 291 zvířat,“ uvedl ředitel stanice Zbyšek Karafiát s tím, že nejvyšší počet představovali ptáci (969), následováni savci (310) a v jednotkách kusů šlo o plaze (9) a obojživelníky (3). Pomoc ošetřovatelů potřebovaly I kriticky ohrožené druhy – třeba orel mořský nebo netopýr černý – stejně jako silně ohrožené druhy, které představovali například dudek chocholatý, kulíšek nejmenší, lelek lesní, ledňáček říční nebo krutihlav obecný.

Péče jako o novorozence 

Rukama ošetřovatelů z pavlovské záchranné stanice nejčastěji prošla mláďata, a to v 570 případech. Ve 106 případech za zranění zvířat mohla doprava a jen o 16 případů méně zapříčinilo zranění jiným živočichem. Veterináři řešili 52 případů fraktur končetin a 34 ptáků se popálilo elektrickým proudem. „V roce 2022 jsme měli pouze dva případy související s otravou, zatímco loni jich bylo 19,“ doplnil Zbyšek Karafiát.

Nejvíce zvířat do stanice putovalo z Jihlavy (371), dále z Havlíčkova Brodu (249), Třebíče (158) a Světlé nad Sázavou (145). Několik případů se objevilo i na druhé straně Vysočiny, například v Moravských Budějovicích (40) nebo v Náměšti nad Oslavou (24).

Nejnáročnějším časem ve stanici je období od dubna do září, kdy přichází mláďata. „U nich jde často o péči srovnatelnou s novorozencem. Například malé ptáče se musí krmit co dvě hodiny. V sezoně se k práci přidávají komentované prohlídky a vzdělávací programy. Jen za loňský rok stanici navštívilo 3 118  jednotlivců a rodin a některý z výukových ekologicky zaměřených programů absolvovalo 3 750 dětí z mateřských škol, základních škol, ale také středních škol,” přiblížila statistiku Monika Brothánková, která má ve stanici v Pavlově na starosti propagaci.

Velkou výzvou v posledních měsících je svoz zvířat z celé Vysočiny. Není výjimkou, že jsou dny, kdy stanice přijímá až 20 živočichů z Jihlavy, Náměště nad Oslavou nebo Třebíče a řidiči ujedou 300 kilometrů denně.

„Hledáme dobrovolníky." 

V sezoně zaměstnancům velmi významně pomáhají praktikanti z řad studentů odborně zaměřených středních škol a veterinárních vysokých škol. „Velké díky patří také dobrovolníkům,” dodává Brothánková s tím, že záchranná stanice v Pavlově momentálně hledá další dobrovolníky, momentálně nejvíce potřebný je dobrovolník v Jihlavě, Velkém Meziříčí, Náměšti nad Oslavou nebo Telči. „Ale oceníme dobrovolníka z jakéhokoliv místa Vysočiny,” dodává Monika Brothánková.

Podrobnosti najdou zájemci na webu. 

Ohodnoť článek

Foto Záchranná stanice Pavlov | Zdroj Záchranná stanice Pavlov

Štítky pomoc, záchrana, zvíře, stanice, zranění, nemoc, 2023, Pavlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavlovská stanice vloni pomáhala 1300 zvířatům. Nejvíce bylo zlomenin, řadu ptáků popálil proud | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.