Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Vysočině loni podle policie přibylo lidí se zbrojním průkazem i zbraní

Na Vysočině se vloni zvýšil počet lidí se zbrojním průkazem i zbraní. V centrálním registru zbraní bylo na konci minulého roku v tomto kraji evidováno 17 151 držitelů zbrojních průkazů, o 90 víc než v roce 2022. Zbraní celkem nahlásili 56 934, jejich počet v meziročním porovnání stoupl o 1798. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy krajského ředitelství policie. Větší část lidí měla zbrojní průkaz kvůli ochraně života a zdraví, z celkového počtu jich bylo skoro 68 procent.

Počet držitelů zbrojních licencí se nezměnil, na konci minulého roku jich na Vysočině bylo 95, mezi nimi jsou například podnikatelé a sportovní kluby. Policie u nich v součtu eviduje 507 zbraní. Dalších 640 zbraní je podle policejní evidence u lidí, kteří nemají zbrojní průkaz ani zbrojní licenci.

"V průběhu loňského roku jsme provedli u držitelů zbrojních licencí, držitelů bezpečnostního materiálu, držitelů akreditací a provozovatelů střelnic celkem 58 kontrol, při nichž jsme zjistili deset přestupků," uvedla Věra Kazatelová, vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál krajského policejního ředitelství.

Na Vysočině je 71 střelnic, u jedné policie kvůli ohrožení bezpečnosti pozastavila provoz. Odňala 26 zbrojních průkazů, 14 kvůli odsouzení držitele za trestný čin. Při kontrolách na 79 mysliveckých honech a sportovních střeleckých soutěžích zjistili loni policisté jeden přestupek.

Policie registruje také vojenský materiál prodaný do civilu. Na Vysočině jde o osm kusů, zpravidla obrněné transportéry. V kraji je také 11 držitelů muničních průkazů.

Debata o podmínkách držení zbraní se v médiích otevřela po prosincové tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, při níž čtyřiadvacetiletý student fakulty zastřelil 14 lidí a dalších 25 zranil.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) minulý týden vedl, že chce, aby prodejci zbraní měli povinnost hlásit, že někdo kupuje větší množství zbraní či podezřelé zbraně. Je podle něj také potřeba diskutovat o zavedení povinného specializovaného lékařského vyšetření, které bude zahrnovat psychologické vyšetření žadatele o zbrojní průkaz. Připomněl, že některá zpřísnění a zpřesnění zbraňové agendy už přináší nová zbraňová legislativa, kterou projednává Sněmovna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, policie, zbraně, Vysočina, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině loni podle policie přibylo lidí se zbrojním průkazem i zbraní | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.