Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jihlavě využívají v mrazech novou noclehárnu muži i ženy žijící na ulici. Nesmí tam přijít podnapilí

Nové denní centrum s noclehárnou v Jihlavě využívá kromě mužů i několik žen žijících na ulici. Mají zajištěný samostatný pokoj a sociální zázemí. V nynějších mrazech je noclehárna s 18 lůžky obsazená, někteří lidé už také využili možnost přečkat noc na židli v teple denního centra. Nové středisko je od 1. ledna v opraveném domě v Čajkovského ulici, v němž dřív byl azylový dům. Provozovatelem těchto služeb je Středisko křesťanské pomoci.

„Vznikly dvě nové služby, které Jihlavě chyběly," řekl ředitel střediska David Chlupáček. Noclehárna pro lidi bez domova, která byla do konce minulého roku v Žižkově ulici, byla v provozu pouze v zimě, bylo tam 12 lůžek. Obě nové služby budou fungovat každý den celoročně. „Říkáme tomu sociální ambulance, protože opravdu chceme, aby to byly ambulantní služby, že člověk může přijít a odejít," uvedl.

Dva museli spát na židli 

Na Vysočině klesají noční teploty tento týden i víc než deset stupňů pod nulu. „Poslední tři dny, kdy začaly ty mrazy, je noclehárna plně obsazená. Jsou tady jak mužští klienti, tak ženy," řekl Patrik Priesol z centra. Dva lidé už také přečkali noc v centru na židli, za niž na rozdíl od noclehárny neplatí poplatek 50 korun.

Městská policie loni na podzim v Jihlavě registrovala přes 50 bezdomovců. Počty se mění.

Noclehárna má pět pokojů. Jeden bezbariérový je v přízemí domu, zbývající jsou v patře. U nocležníků se pracovníci starají o to, aby před spaním provedli určitou hygienu a očistu. „Snažíme se je těmi službami trochu aktivizovat," řekl Priesol. Alkohol tam lidé přinášet nesmí. „Bedlivě také sledujeme, aby nepřišli podnapilí, aby nevznikaly konflikty," uvedl.

V denním centru v přízemí si lidé bez domova mohou připravit jídlo, umýt se, případně vyprat prádlo. Pracovníci jim například také pomohou s vyplněním formulářů a nasměrují je na další služby. „Připravuje se tady služba ambulantního lékaře, která je také velmi důležitá, protože to jejich zdraví je zanedbané," uvedl Priesol.

Opravy stály kolem 33 milionů 

Opravy starého domu v historickém centru včetně odkoupení stály okolo 33 milionů korun. Projekt dotuje evropský program IROP. Přispěly na něj také Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, město Jihlava a Evangelická církev metodistická, která Středisko křesťanské pomoci zřizuje.

Azylový dům pro muže je v Jihlavě od předloňska v Mlýnské ulici, kde pro něj nechalo Středisko křesťanské pomoci opravit starý bytový dům. Azylový dům je pobytová služba, která pomáhá mužům zapojit se znovu do práce a do společnosti. Noclehárna a denní centrum v Čajkovského ulici pomáhá lidem, kteří zůstávají na ulici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky stavby, sociální, počasí, bezdomovci, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě využívají v mrazech novou noclehárnu muži i ženy žijící na ulici. Nesmí tam přijít podnapilí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.