Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jurečka: Uprchlíkům by se mohl příští rok otevřít běžný systém dávek

Uprchlíci z Ukrajiny by mohli případně v příštím roce získat přístup do českého systému dávek. Umožnit to má digitalizace a dávková reforma. Novinářům to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Teď mohou příchozí z Ukrajiny s vízem k ochraně získat humanitární dávku, pokud má jejich domácnost příjem pod životním minimem a stanovenými náklady na bydlení. Žádat je možné digitálně. Ministerstvo práce postupně digitalizuje žádosti a vyřizování i u běžných dávek. Chystá také spojení příspěvku a doplatku na bydlení, příspěvku na živobytí a dětských přídavků do jedné podpory. Změny plánuje zavést za rok.

Záměr zpřístupnit uprchlíkům systém dávek oznámil Jurečka už loni v únoru. Umožnit to mělo právě zjednodušení dávek i digitalizace. Humanitární dávka se měla přestat vyplácet. Lidé s vízem k ochraně by tak mohli stejně jako ostatní žádat o běžné příspěvky. Ministerstvo záměr pak ale přehodnotilo. Minulý rok v červnu ministr sdělil, že se systém podpor zatím příchozím otevírat nebude. Důvodem byl možný dopad na úřady práce i na výdaje.

"Předpokládám, ale ještě samozřejmě o tom povedeme jednání a diskusi, že bychom s nástupem reformy dávkového systému v průběhu prvního pololetí roku 2025 uprchlíky překlápěli do reformovaného českého dávkového systému. Pak jsme schopni to zvládnout," řekl Marian Jurečka.

Uprchlíci mají v EU zatím ochranu do konce března příštího roku. Pokud by ruská invaze a válka dál trvaly, ochranu by členské země pravděpodobně znovu prodloužily. Ministr předpokládá, že by se dávkový systém otevřel "někdy po termínu dočasné ochrany" a po jejím případném prodloužení, tedy po březnu 2025. Jurečka podotkl, že někteří z uprchlíků už české dávky dostávají. Pobírají třeba nemocenskou, pokud jsou zaměstnaní a onemocní.

K půlnoci z neděle na pondělí pobývalo v ČR 376 100 uprchlic a uprchlíků s vízem k ochraně. Z nich bylo 263 800 dospělých mezi 18 a 65 lety. Zbytek představují děti a senioři.

Podpora se omezila a zpřísnila 

Loni v listopadu úřady práce vyplatily uprchlickým domácnostem 54 300 humanitárních dávek za 496 milionů korun. Celkem v minulém roce za 11 měsíců stát vydal na humanitární podpory 6,46 miliardy korun. Za stejné období roku 2022 to bylo 8,04 miliardy korun. K tomu se vyplácely ještě solidární příspěvky pro ty, kteří uprchlíky ubytovávali. Podpora se omezila a zpřísnila letos od července.

Šéf resortu zmínil, že práci v Česku má kolem 125 tisíc uprchlíků. Označil to za "enormně vysoké, špičkové číslo". Už dřív řekl, že do rozpočtu odvedou miliardy korun a poskytnutou pomoc vracejí. Podle zástupců ministerstva práce většina pracovníků má smlouvu a platí sociální pojištění.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, Ukrajina, sociální, migrace, hospodářství, peníze

Jurečka: Uprchlíkům by se mohl příští rok otevřít běžný systém dávek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.