Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Dozvuky sněhové kalamity. V Jihlavě je nutné ošetřit poškozené stromy, některé z nich musí k zemi

Těsně před Vánocemi postihla Vysočinu, Jihlavu nevyjímaje, sněhová kalamita. To se ve městě podepsalo na stovkách stromů, které těžký mokrý sníh poškodil. Některé, bohužel, nenávratně. Z celkového počtu více než dvaceti tisíc stromů v Jihlavě jsou nenávratně poškozeny desítky stromů, které bude nutné zcela pokácet. Další stovky stromů jsou poškozené, ale po ošetření by měly svá zranění přečkat.

Velké množství stromů a větví se během svátků nacházelo na silnicích a chodníků, od včerejška je vše uklizeno. Od úterního rána pracují zaměstnanci Správy městských lesů na odstranění nebezpečných stromů a ulomených větví, které zůstaly zaklíněné v korunách. 

Mezi nejvíc poškozené stromy patří kulovité javory a borovice. „Kulovitý javor má kompaktní korunu, která se často pod tíhou sněhu zcela rozlomila a takový strom pak nemá šanci na přežití," řekla Katarína Ruschková, vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu. Borovice mají zase podle jejích slov dlouhé jehlice, na kterých se mokrý těžký sníh dlouho držel a strom jeho tíhu neunesl. 

Během úterního rána vyjelya do terénu vysokozdvižná plošiná, aby byly ošetřeny stromy v Telečské a v Havlíčkově ulici, kde jsou nejvíce poškozená stromořadí a také na sídlištích Demlova, Kollárova nebo Leoše Janáčka, kde jsou polámané borovice. „V terénu je přes dvacet dřevorubců rozdělených do šesti pracovních skupin," vyčíslil mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky strom, sníh, kalamita, poškození, úklid, ulice, Jihlava

FOTO: Dozvuky sněhové kalamity. V Jihlavě je nutné ošetřit poškozené stromy, některé z nich musí k zemi | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.