Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nestihli jste sobotní vlak s Betlémským světlem? Přijďte si pro něj za skauty na jihlavské náměstí

Pokud jste v sobotu cestovali vlakem, tak jste možná potkali dobrovolníky, kteří zájemcům nejen na Vysočině distribuovali tradiční symbol Vánoc Betlémské světlo. Ve většině případů jej do domovů lidem rozváží skauti, nejinak tomu bylo i letos. Pokud jste o víkendu skauty ve vlaku či na nádraží nezastihli, tak nemusíte zoufat.

Betlémské světlo 

Plamínek odebraný z věčného ohně, který hoří v jeskyni pod bazilikou Narození Páně v Betlémě v centrální části Palestiny, představuje symbol míru, lásky, naděje a přátelství. Rozvoz světla zajišťují skauti a skautky z celého světa. Do České republiky ho od roku 1990 z Rakouska dovážejí brněnští skauti.

Konkrétně v Jihlavě si plamínek Betlémského světla mohou zájemci vyzvednout ve stánku na vánočních trzích na Masarykově náměstí.

V Jihlavě v pátek a v sobotu 

„Z řad našeho jihlavského skautského střediska se zapojí zhruba desítka roverů, skautů a skautek. Skauti zde světlo budou rozdávat poslední dva dny před Vánoci. Tedy v pátek 22. prosince od 16 do 20 hodin a v sobotu 23. prosince od 13 do 20 hodin," sdělil redakci Jihlavské Drbny Ondřej „Houska" Novák z jihlavského skautského oddílu Divočáci. 

Symbol Vánoc do naší země doputoval již během uplynulé soboty 16. prosince. Přivezli jej členové Junáku railjetem z Vídně.

Jak to všechno začalo? 

Myšlenka předávání Betlémského světla vznikla v Rakousku jako součást charitativní akce. Následné předávání křehkého plamínku se díky skautským organizacím odtud rozšířilo do dalších zemí, a to nejen po celé Evropě. Tradice Betlémského světla v České republice trvá již přes třicet let. Každý rok se světlo zapaluje přímo v městě Betlémě, kde se narodil Ježíš Kristus. Vyráží pro něj tzv. dítě světla – jedna dívka či jeden chlapec, kteří vykonali v uplynulém roce něco dobrého. Následně se světlo letecky přepraví do Rakouska, kde je po ekumenické mši předáno skautům, kteří jej distribuují do dalších evropských zemí.

Plamínek Betlémského světla skauti a dobrovolníci převáží v bezpečnostní lampě vojenského typu.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky advent, světlo, Betlémské, víra, skaut, symbol, Vánoce, vlak, náměstí, Divočáci, Vysočina

Nestihli jste sobotní vlak s Betlémským světlem? Přijďte si pro něj za skauty na jihlavské náměstí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.