Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jihlava pošle na Ukrajinu půl milionu korun. Peníze půjdou na rekonstrukci sociálního zařízení v lyceu

Téměř půlmilionu poskytne Jihlava svému partnerskému městu Užhorod, které leží na západní Ukrajině. Jak na pondělním zasedání zastupitelstva sdělil primátor Jihlavy Petr Ryška, finanční dar vy výši 480 tisíc korun je výrazem pomoci v situaci, kdy mají ve městě velké množství utečenců z východu Ukrajiny, ve školách se tam učí až 40 dětí ve třídě.

„Navíc se kvůli válce městům i oblastem snižují rozpočty, tak si myslíme, že to partnerství v tuto chvíli má smysl a že je na místě, abychom jim pomohli,“ odůvodnil zastupitelům primátor Jihlavy Petr Ryška.

Peníze, které pošle město Jihlava, ukrajinské město využije na rekonstrukci sociálního zařízení v užhorodském lyceu „Perspektiva". V tomto vzdělávacím zařízení studuje 976 studentů.

Oprava je bezpodmínečně nutná 

„Asi 30% z nich jsou děti vnitrostátně přemístěných Ukrajinců, kteří se kvůli válce přestěhovali na Zakarpatí z nebezpečných válkou nejvíc postižených oblastí. Škola v současné době nemůže kvůli nedostatku veřejných financí pokrýt veškeré potřeby studentů a oprava sociálního zařízení je bezpodmínečně nutná pro dodržování základních hygienických požadavků a běžného života školy,“ doplnil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice s tím, že Užhorod oficiálně požádal Jihlavu jako své partnerské město o pomoc a vyčíslil náklady na opravu školy ve výši 1 616 539 hřiven. Podle současného kurzu měny se jedná o částku ve výši 960 tisíc korun, Jihlava tak na opravu přispěje polovinu nákladů.

Během hlasování bylo pro poskytnutí finančního daru všech 35 přítomných zastupitelů.

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky pomoc, finanční, dar, peníze, partnerské, město, Jihlava, Užhorod, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Idiotů ve státní správě je čím dal více...

Středa, 13. prosince 2023, 11:34Odpovědět

Jihlava pošle na Ukrajinu půl milionu korun. Peníze půjdou na rekonstrukci sociálního zařízení v lyceu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.