Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ICOM Transport se ke stávce nepřidá, jeho šéfka odbory kritizuje. Do protestů se naopak zapojí jihlavské gymnázium

Na pondělí 27. listopadu plánovaná výstražná stávka je plánována i na Gymnáziu Jihlava, které se tak připojí k více než 70 dalším školám na celé Vysočině. Pozadu naopak zůstane dopravní společnost ICOM Transport, jejíž šéfka akci odborů kritizuje.

Hlavním důvodem plánované stávky je kritika podoby vládního konsolidačního balíčku, chystané zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií či nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysoká inflace. Přestože se pondělní stávka týká zejména zaměstnanců ve školství a zdravotnictví, je ve hře zapojení i dalších odborů, například z dopravy.

Na Vysočině chtějí při pondělními protestu omezit část výroby odbory firmy Bosch. Část lidí pojede do Prahy

Na Vysočině se chtějí připojit k pondělnímu protestu proti krokům vlády zastavením některých částí výroby odboráři svazu KOVO v jihlavské firmě Bosch Powertrain. Předseda jedné z podnikových odborových organizací Roman Bence řekl, že pojedou také...

Tato stávka se však stejně jako v minulosti nebude týkat zaměstnanců koncernu ICOM transport, který zaměstnává na 1 200 řidičů. Nátlakovou akci svazu kritizuje předsedkyně představenstva Kateřina Kratochvílová. „Stávkovat jsme měli v době, kdy politici navyšováním výdajů upláceli své voliče. Nyní se stávkuje pouze tam, kde managment neumí hospodařit. Mrzí nás, že jsou to nemocnice a školy (ne všechny), či státní organizace,“ uvedla v zaslané tiskové zprávě Kateřina Kratochvílová.

„K nátlakovým akcím Odborového svazu se naši zaměstnanci opět nepřipojili. Naši řidiči stávkovat nebudou. Naši zaměstnanci mají nadprůměrné mzdy a pracovní podmínky, nejmodernější techniku. Mezi vedením a zaměstnanci panuje důvěra. Jsme si vědomi toho, že dluhy zaviněné bývalými politiky bohužel musíme zaplatit všichni,“ dodává Kratochvílová, jejíž firma provozuje linkovou autobusovou dopravu, městskou hromadnou dopravu, mezinárodní a tuzemskou kamionovou dopravu.

Ke stávce se přidá Gymnázium Jihlava

Jiný sektor, jiný přístup. Jihlavské gymnázium se naopak ke stávce připojí. Jedná se o 43 pedagogů z celkového počtu 70, k nim se připojí všech 8 uklízeček a 2 nepedagogičtí pracovníci. „Hlavním důvodem stávky jsou plánované škrty ve školství, které mohou výrazně ovlivnit kvalitu vzdělávání. Obáváme se omezení výuky v menších skupinách, zúžení nabídky volitelných předmětů a cizích jazyků,“ vysvětlil za odborovou organizaci Ondřej Levák.

V případě gymnázia by tak mohlo dojít k případnému snížení platů právě nepedagogů, jejichž výše se pohybuje okolo minimální mzdy. Pokud by k tomuto kroku opravdu došlo, podle Leváka hrozí, že tito zaměstnanci školství opustí.

PŘEHLED: Stávkující školy na Vysočině zůstanou zavřené, někde vyhlásily ředitelské volno

Základní školy na Vysočině, které už oznámily, že se připojí k pondělní výstražné stávce, zůstanou většinou uzavřené. Někde je vyhlášené ředitelské volno. V některých školách budou stávkovat jen školní jídelny. Podle mluvčího jihlavské radnice...

Stávkující zůstanou v den protestu doma, někteří z učitelů se i přes podporu myšlenky protestu stávky nezúčastní a budou v pondělí vyučovat. Vzhledem k počtu stávkujících bude provoz školy značně omezen.

Do stávky proti krokům vlády se v pondělí 27. listopadu zapojí zřejmě víc než polovina členů odborů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Zúčastnit se podle předsedy centrály Josefa Středuly mají odboráři z desítky svazů. ČMKOS zastřešuje na 270 tisíc odborářů z 31 svazů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto icomtransport.cz

Štítky stávka, protesty odbory, ICOM Transport, Gymnázium Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ICOM Transport se ke stávce nepřidá, jeho šéfka odbory kritizuje. Do protestů se naopak zapojí jihlavské gymnázium | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.