Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Vysočině chtějí při pondělními protestu omezit část výroby odbory firmy Bosch. Část lidí pojede do Prahy

Na Vysočině se chtějí připojit k pondělnímu protestu proti krokům vlády zastavením některých částí výroby odboráři svazu KOVO v jihlavské firmě Bosch Powertrain. Předseda jedné z podnikových odborových organizací Roman Bence řekl, že pojedou také na demonstraci do Prahy. Odborové organizace v některých dalších velkých firmách chystají mítinky nebo se chtějí k protestu připojit symbolicky. Kolik lidí se zapojí a jaké počty protestujících z firem na Vysočině zamíří do Prahy, ještě odhadovat nechtěli s odkazem na to, že přípravy pokračují.

PŘEHLED: Stávkující školy na Vysočině zůstanou zavřené, někde vyhlásily ředitelské volno

Základní školy na Vysočině, které už oznámily, že se připojí k pondělní výstražné stávce, zůstanou většinou uzavřené. Někde je vyhlášené ředitelské volno. V některých školách budou stávkovat jen školní jídelny. Podle mluvčího jihlavské radnice...

Bosch v Jihlavě zaměstnává ve výrobě autodílů 4 tisíce lidí. „Uděláme protest ve fabrice a potom jedeme do Prahy," řekl Roman Bence. Odborářům podle něj vadí vládou připravený daňový balíček, vysoká inflace, která lidem znehodnocuje úspory a příjmy, drahé energie i zvyšování důchodového věku. „Ti, kteří si myslí, že se dá v pětašedesáti manuálně pracovat, tak by si tu práci na směny měli vyzkoušet," řekl.

Krátkodobé omezení části výroby zvažují odboráři v jihlavském závodě strojírenské firmy Motorpal, ale nebude to zřejmě hodinová stávka. „Protestujeme proti vládě, ne proti naší firmě," uvedl předseda odborové organizace Ladislav Dinnebier. V závodě pracuje 600 lidí.

Odboráři z Motorpalu nesouhlasí s ukončením výroby v Batelově, která přejde do Jihlavy. Nerozumíme proto stávkové pohotovosti, říká firma

Na redakci Jihlavské Drbny se před nedávnem obrátili odboráři z firmy Motorpal, kteří jsou zaměstnáni ve výrobním závodě v Batelově na Jihlavsku. Tato pobočka má 130 zaměstnanců, kteří se na začátku srpna dozvěděli pro většinu z nich asi...

Odboráři ve strojírenském a metalurgickém podniku Žďas ve Žďáru nad Sázavou uspořádají v pondělí mítink. „Ranní směna by kvůli tomu měla skončit o něco dřív a odpolední začít o něco později," uvedla předsedkyně podnikových odborů Eva Rosecká. Firma podle dostupných údajů zaměstnává okolo 1600 lidí.

Symbolickou podporu protivládního protestu zatím připravují například odboráři v jihlavské firmě Marelli Automotive Lighting, která má 1800 zaměstnanců, nebo žďárského autobusového dopravce Zdar.

Den protestů vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na pondělí 27. listopadu. Odbory chystají na pondělí v Praze také protestní pochod a demonstraci. Účastníci a účastnice se začnou řadit po 12:00 u Rudolfina. Poté se vypraví na Malostranské náměstí, kde se uskuteční od 13:00 shromáždění. ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Sdružuje 31 svazů s asi 270 tisíc členů. Z nich zhruba 77 700 je ve svazu KOVO.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto www.vysocinaexpo.cz

Štítky ČR, hospodářství, stávka, demonstrace, vláda, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině chtějí při pondělními protestu omezit část výroby odbory firmy Bosch. Část lidí pojede do Prahy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.