Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na co se těšit 17. listopadu? Festival svobody znovu přinese koncerty, debaty, vzpomínkové akce a mnoho dalšího. Zapojte se, vyzývá

Výročí 17. listopadu se blíží a s ním i další Festival svobody, který sdružuje pořadatele občanských vzpomínkových akcí v Praze, Brně a desítkách dalších měst a obcí po celé ČR. Stejně jako v uplynulých letech se i na letošní 34. výročí sametové revoluce mohou lidé těšit na bohatý program plný kulturních i intelektuálních a vzpomínkových zážitků. Hlavně lidem z krajských měst a regionů Festival svobody připomíná, že je stále možné se se svou aktivitou do programu zapojit prostřednictvím webového formuláře a nechat se od Festivalu svobody podpořit při pořádání své akce.

Festival svobody je nadstranické občanské sdružení, které už řadu let spojuje a podporuje organizátory připomínkových a kulturních akcí pořádaných k uctění a posilování odkazu 17. listopadu. Vedle nespočtu organizátorů z krajských i menších měst a obcí jsou ve Festivalu svobody ty největší a nejznámější vzpomínkové akce, mezi které patří uctění památky 17. listopadu na Albertově, udělování Cen Paměti národa, Koncert pro budoucnost na pražském Václavském náměstí, Korzo národní v centru Prahy či Brněnský sedmnáctý.

Albertov

Svátek 17. listopadu v Praze je již tradične organizován studenty a studentskými spolky. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení předních představitelů Českých vysokých škol a univerzit, jak z řad akademiků, tak z řad studentů. Podle tradice zazní česká, studentská i evropská hymna a promluví zástupci Politologického klubu a Klubu mladých politologů a další studentské spolky. Proběhne také politologická debata zabývající se tématem rozpadu Československa.

Korzo národní

Svobodu na Korzu Národní oslaví návštěvníci rozmanitým kulturním i vzdělávacím programem na Národní třídě společně už po desáté. Organizátoři ze spolku Díky, že můžem připravili více než sto programových částí, do kterých se zapojí nad čtyřista účinkujících. Nebude chybět tradiční Modlitba pro Martu, Obývák Václava Havla nebo Sametový brunch. Letošní jubilejní ročník, který zaštiťuje heslo „Časy se mění“, ale zároveň přinese řadu novinek. Ty se zaměří na aktuální témata a společenské výzvy ve formě debat, divadla, instalací a výstav, vzdělávacích přednášek i workshopů.

Koncert pro budoucnost

Od 16:30 do 22 hodin proběhne již po osmé na Václavském náměstí Koncert pro budoucnost. Na pódiu vystřídají desítky umělců i zástupců občanské společnosti, aby uctili a oslavili demokratické hodnoty. Mezi potvrzenými účinkujícími jsou například Igor Orozovič, Aneta Langerová, kapela Buty, Rodan, Vladimír 518 feat. Sifon či kapela Dunaj. Ústředním tématem letošního ročníku, kterým je vzájemný vztah mezi přírodou, člověkem a stroji, ve svých příspěvcích okomentují téměř dvě desítky řečníků. Bude mezi nimi například architektka Eva Jiřičná, političtí reportéři SeznamZpráv Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková, novinářka věnující se romské publicistice Alice Sigmund Heráková, katolický kněz a filosof Tomáš Halík, polární bioložka Marie Šabacká, bojovník Jiří Procházka a zakladatel Občanského fóra, český politik a sociolog Ivan Gabal. Programem diváky provedou ostřílení moderátoři: Jindřich Šídlo, který provázel i předchozími ročníky, a Tereza Dočkalová. Koncert je stejně jako každý rok otevřený naprosto všem a zdarma, místo vstupného budou mít návštěvníci možnost přispět dobrovolným příspěvkem. Celý program bude i letos živě streamován na sociálních sítích a vysílán médii.

Brněnský 17.

Centrum Brna bude 17. listopadu 2023 již posedmé místem oslav Dne boje za svobodu a Mezinárodního dne studentstva. Jednodenní kulturně vzdělávací festival Brněnský sedmnáctý se tradičně odehraje především na náměstí Svobody a ulici Kobližná. Zastřešujícím tématem letošního ročníku je Opomíjený disent a v programu je reflektován přednáškami o skryté církvi, projekcemi dokumentů či debatou s manželkami brněnských disidentů. Moravské náměstí bude patřit vojenskému stanu Divadla Líšeň a jejich nadčasové inscenaci Putin lyžuje, hlavní pódium na náměstí Svobody nabídne hudební program a proslovy osobností; programovou nabídku doplní zóny neziskových organizací a univerzit. Na zmíněné debaty, přednášky, literární program či promítání lákají organizátoři do vnitřních prostor v blízkosti hlavního brněnského náměstí - do Paláce šlechtičen, Alfa pasáže, Knihovny Jiřího Mahena či atria hotelu Barceló Brno Palace.

Festival svobody v regionech

I letos bude Festival svobody v desítkách měst a obcí po celé ČR, a to nejen 17. listopadu. Například v Liberci budou oslavy studentstva, v klatovském kulturním středisku zazní Modlitba pro Martu, v Teplicích nad Metují bude tradičně charitativní festival na podporu dětí z dětských domovů Webrovkafest na Klučance. V Knihovně Třinec letos bude Festival svobody 24. a 25. listopadu. Přivítá podcast Přepište dějiny, hosty, mezi nimiž bude Tomáš Etzler, Josef Holý, Otakar Foltýn, Jan Kysela a Jan Beneš a další. Regionální akce a program se postupně aktualizuje na interaktivní mapě na webu Festivalu svobody.

Festival svobody je otevřenou platformou, do které je stále možné se se svou aktivitou zapojit, a to prostřednictvím webového formuláře. Festival svobody nabízí podporu v tvorbě doprovodného programu (výstavy, licence apod.), pomoc s propagací či grafickými pracemi a v neposlední řadě v případě zájmu i s hledáním a získáváním kontaktů na zajímavé speakery, osobnosti pro danou akci.


O Festivalu svobody

Jsme otevřené uskupení občanských iniciativ a organizací pořádající akce k výročí 17. listopadu. Spojují nás hodnoty vázané k tomuto výročí a potřeba jejich přítomnosti v dnešní době. Každoročně pořádáme koncerty, průvody, besedy, happeningy a další akce. Usilujeme o posilování vztahů mezi občany. Naším cílem je vyvolat konstruktivní diskuzi o aktuálních problémech, dlouhodobém směřování naší země, připomínat klíčové momenty z naší historie a povzbudit občanskou angažovanost obyvatel.

Festival svobody v roce 2016 založili organizátoři pražských akcí. Ještě v tomtéž roce nás oslovili z dalších měst. V roce 2019 se do programu Festivalu svobody zapojilo 53 měst (vč. Prahy), ve kterých se uskutečnilo přibližně 400 programových bodů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Festival svobody

Štítky Festival svobody, 17. listopadu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Na co se těšit? Že třeba tento zlodějsko-fašistický režim definitivně skončí...?

Pátek, 27. října 2023, 11:38Odpovědět

Na co se těšit 17. listopadu? Festival svobody znovu přinese koncerty, debaty, vzpomínkové akce a mnoho dalšího. Zapojte se, vyzývá | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.