Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANKETA: Dva měsíce do Štědrého dne. Jihlava láká na dvě kluziště, strom z Březinek přijede na náměstí 22. listopadu

Přesně za dva měsíce budeme slavit Štědrý den. A to je tedy ideální čas k tomu představit si, jak budou letošní Vánoce probíhat v krajském městě Vysočiny.

Lidé se mohou těšit třeba na kruhové kluziště, to opět vyroste kolem Mariánského sloupu v horní části Masarykova náměstí. Vánoční atmosféru doplní vánoční vesnička se stánky. „Sváteční atmosféra tentokrát ale zaplní i okolní uličky či hradby kolem centra města, kde bude nové osvětlení, pod kterým lze podniknout speciální Vánoční putování po stezce plné betlémů z rukou vysočinských tvůrců. Vánočně osvětlen bude také Park Gustava Mahlera," nastínila letošní adventní plány Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů. 

Stromeček bude z Březinek 

Asi většinu lidí zajímá, jaký bude letošní vánoční strom na náměstí. Letos padla volba na smrk omorika ze sídliště Březinova. Tento smrk je starý zhruba 30 let a vysoký 12 metrů. „Je ve vlastnictví města a musí být pokácen po havárii vodovodu, která nenávratně poškodila jeho kořenový systém. Na Masarykovo náměstí bude převezen ve středu 22. listopadu a vyzdoben bude stejně jako v minulých letech. Slavnostní rozsvícení společně se světýlky v uličkách se uskuteční na železnou neděli 3. prosince," říká Hrdličková. 

Podrobný program a přehled akcí najdete na webu

Druhé kluziště 

Vedení města letos slibuje rovnou dvě kluziště. To na náměstí bude otevřeno denně vždy od pravého poledne, předtím mají možnost si jej přes Bránu Jihlavy zamluvit školy a školky pro bruslení svých žáků. „Další kluziště – tentokrát o něco menší a obdélníkové, bude umístěno na parkánu vedle Brány Matky Boží. Na horním Masarykově náměstí bude k dispozici také půjčovna a brusírna bruslí," dodává Aneta Hrdličková. 

Líbí se vám adventní program v Jihlavě?

Celkem hlasovalo349 čtenářů

Kluziště budou otevřena ve stejný den, kdy se rozsvítí vánoční osvětlení, tedy 3. prosince. Fungovat budou dle přízně počasí až do 18. února, malé kluziště na parkánu zůstane až do konce února. „Obě kluziště si budete denně moci užít až do 19. hodiny večerní," slibuje Hrdličková. 

Nová světýlka 

Po městě také přibudou další osvětlená místa. Jak informovala jihlavská radnice, nově budou osvětlené hradby, park Gustava Mahlera, hradební parkán, k tomu bude osvětlená i zmíněná betlémská cesta. 

Vánoční občerstvení 

Adventní dobroty si lidé mohou dopřát na jarmarku v adventní vesnici. Ten bude otevřený na náměstí od od 3. do 31. prosince, přičemž část stánků s občerstvením na Masarykově náměstí vydrží až do února. Na náměstí se budeme moct ohřát ve vyhřívaném stanu. 

A jaký bude kulturní program? Opět velmi bohatý! Některé menší akce se uskuteční ještě před rozsvícením vánočního osvětlení, tedy během prvního adventního víkendu. Zajít můžete například na Kniháčkovo počteníčko: Za andělem a čertem do knihovny nebo do jihlavského podzemí, kde se opět otevřou brány pekelné," láká Hrdličková s tím, že během každí adventní neděle se bude na náměstí na pódiu ve vesničce konat nějaký koncert. Slavnostní atmosféru doplní adventní koncerty, které se budou konat na radnici. 

Kolik to bude stát? 

Jak zjistila naše redakce, letošní jihlavské Vánoce mají rozpočet 7,9 milionu korun. „Město totiž přidalo 2,5 milionu korun na nové osvětlení, dalších 800 tisíc korun půjde na zmíněné adventní koncerty na radnici," dodal na redakční dotaz mluvčí Jihlavy Radovan Daněk. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj Město Jihlava

Štítky advent, Vánoce, kluziště, centrum, program, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Dva měsíce do Štědrého dne. Jihlava láká na dvě kluziště, strom z Březinek přijede na náměstí 22. listopadu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.