Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Vysočině dnes padl mrazivý rekord, nejchladněji bylo v Jihlavě. V pátek se může oteplit až na 19 stupňů

Nový pracovní týden nám přinesl mrazivé ráno, což zřejmě nepotěšilo řidiče ani zahrádkáře. Na jedné ze stanic Vysočiny byl dokonce překonán teplotní rekord z roku 2009. Meteorologové přišli s předpovědí na celý týden, podle které by se mělo v jeho závěru oteplit až na 19 stupňů.

„Na Vysočině byl dnes ráno překonán teplotní rekord z roku 2009. Konkrétně to bylo na stanici v Košeticích na Pelhřimovsku, kde bylo naměřeno minus 0,8 stupňů Celsia," sdělil dnes ráno Filip Chuchma z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle dostupných hodnot bylo na této stanici v roce 2009 naměřeno minus 0,5 stupňů.

Mráz na Vysočině 

Teploty pod bodem mrazu se dnes ráno pohybovaly i na jiných místech Vysočiny. Nejchladněji bylo na stanici v Jihlavě - Hruškových Dvorech. „Zde se rtuť teploměru zastavila na hodnotě minus 1,9 stupňů Celsia. V neděli po poledni se v přeháňce objevily sněhové krupky," informoval Drbnu Petr Janoušek ze stanice Jihlava, Hruškové Dvory. V bylo mrazivo například i v Hubenově (-1,3°C), Černovicích, Dobešově (-1,1°C), Novém Rychnově (-0,8°C) či Velkém Meziříčí (-0,7°C). 

A jaké počasí nás čeká v novém pracovním týdnu? Podle týdenní předpovědi od meteorologů se v tomto týdnu bude postupně oteplovat, teplotní rekordy ale už zřejmě padat nebudou. Přesto by se v pátek mohly nejvyšší teploty dostat až na 19 stupňů. Na víkend se ale opět ochladí a místy zaprší. 

První sníh už napadl 

Dnes bude polojasno až skoro jasno, na horách na severu a severovýchodě se ale mohou vyskytnout sněhové přeháňky. Sníh napadl na některých místech už v neděli. „Samozřejmě tento sníh ještě roztaje, ale po velmi teplém počasí z posledních týdnů je to poměrně výrazná změna," uvedli meteorologové.

Jak jsme již informovali, ráno se dnes také místy objevily přízemní mrazíky, odpoledne by nejvyšší teploty měly vystoupat na 11 stupňů Celsia. V úterý budou maxima 12 stupňů, ve středu ještě o stupeň víc. Právě ve středu k večeru ale může místy pršet. Zataženo až oblačno s přeháňkami vydrží i v závěru pracovního týdne. Ve čtvrtek budou nejvyšší teploty 14 stupňů, v pátek maxima vystoupají na 19 stupňů, na severu se budou držet jen kolem 13 stupňů.

Předpověď na víkend 

O víkendu bude oblačno, místy je opět potřeba počítat s deštěm nebo přeháňkami. Nejnižší noční teploty se budou držet nad nulou, nejvyšší denní teploty budou až 13 stupňů Celsia, na jihu může být na začátku víkendu až 15 stupňů.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Natalia_Kollegova

Štítky počasí, předpověď, týden, meteorologové, rekord, mráz, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

A pak že je nějaký globální oteplovaní,velký hovno!!!!!!!!!!

Pondělí, 16. října 2023, 12:37Odpovědět

Na Vysočině dnes padl mrazivý rekord, nejchladněji bylo v Jihlavě. V pátek se může oteplit až na 19 stupňů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.