Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Vyvěšení izraelské vlajky jihlavská radnice nezvažovala, ta ukrajinská zůstane zatím na neurčito

Jihlavská radnice neuvažuje o vyvěšení izraelské vlajky jako symbolu solidarity se zemí, kterou v sobotu napadlo radikální palestinské hnutí Hamás. Na budově magistrátu naopak zůstane vyvěšena vlajka Ukrajiny, která od loňského února čelí ruské agresi.

V Praze se začaly objevovat izraelské vlajky na budovách radnic už krátce po sobotním útoku Hamásu na Izrael, postupně se s projevy solidarity přidaly další instituce, úřady nebo památky. Jihlava vyvěšení vlajky židovského státu nezvažovala.  

„Izrael podporujeme, Izraelci jsou však ve válce proti teroristickému hnutí Hamás, mají silnou armádu a pevně věřím, že konflikt brzy vyřeší,“ reagoval na dotaz Drbny jihlavský primátor Petr Ryška. „Je to něco jiného než vojenský konflikt na Ukrajině, kde svrchovanou zemi napadl velký stát se silnou armádou. Proto zatím neuvažujeme o nahrazení ukrajinské vlajky vlajkou izraelskou,“ dodal.

Právě zmiňovaná vlajka Ukrajiny bude na budově radnice vyvěšena i nadále. „Je to naše symbolické vyjádření podpory zemi, kde máme přátele, kde je naše partnerské město a kde neustále umírají nevinní civilisté,“ pronesl Ryška s tím, že žlutomodrá zástava bude v Jihlavě vlát zatím na neurčito.  

Stěžovatelé spíše na sociálních sítích

V některých českých městech již ukrajinskou vlajkou z úředních budou sundali, častokrát i pod tlakem stížností ze strany občanů. To se však v Jihlavě ve velkém měřítku neděje. „Stížností přišly za celou dobu vyvěšení nižší jednotky, především anonymně prostřednictvím sociálních sítí a další asi tři stěžovatelé se obrátili přímo na radnici,“ informoval tiskový mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Ten objasnil, že pro vyvěšování vlajek nemá krajské město univerzální manuál, jsou však schválena termínová pravidla vyvěšování např. v souvislosti s významnými nebo památnými dny, státními svátky apod. „Je tak jasné, kdy se na radnici vyvěšuje, sokolská, moravská, romská nebo jiná vlajka,“ doplnil.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava

Štítky Jihlava, magistrát, radnice, vlajka, Izrael, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyvěšení izraelské vlajky jihlavská radnice nezvažovala, ta ukrajinská zůstane zatím na neurčito | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.