Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Andrea Klementová jako první v historii podélně přeplavala Dalešickou přehradu. V chladné vodě urazila přes 17 kilometrů

Mistryně republiky v zimním plavání Andrea Klementová ve čtvrtek 5. října jako vůbec první přeplavala Dalešickou přehradu podélně. Trasu dlouhou přesně 17,23 kilometru uplavala za 4 hodiny a 7 minut. V nejchladnějším místě přitom voda měla jen třináct stupňů.

Třebíčská otužilkyně přivezla z mistrovství světa v zimním plavání hned sedm medailí, nemoci navzdory

Hned sedm medailí posbírala na Mistrovství světa v zimním plavání Andrea Klementová z Třebíče. Ve francouzském Samoëns se musela vypořádat jak s velkou konkurencí z celkem jednačtyřiceti zemí, tak s nachlazením, které ji během čtyřdenních závodů...

Celá přeplavba se konala dle oficiálních pravidel Českého svazu plaveckých sportů. „Na území ČR nikdo srovnatelnou vzdálenost v takto chladnějším období neuplaval. „Dálkové plavby se v našich podmínkách v těchto měsících nekonají, proto to pro mě byla velká výzva, jejiž zdolání si mohu odškrtnout,“ hlásí dvacetiletá Andrea Klementová z Třebíče.

Její pozoruhodný sportovní výkon začal zhruba v půl dvanácté u Jirkasova mlýna. Do cíle, kterým byl bezpečný prostor u hráze vodní nádrže poblíž Kramolína, mladá sportovkyně doplavala po patnácté hodině. „Celou cestu se mi plavalo velmi dobře. Bála jsem se, abych nedostala křeč do nohy, ale vše se obešlo bez problému, takže jsem moc spokojená,“ řekla mladá plavkyně s úlevou hlase poté, co vylezla na břeh. „Klidně bych do toho šla znovu. A kdo ví, třeba to za rok dám tam i zpátky,“ zasmála se.

Andrea Klementová se narodila v roce 2003, od dětství žije v Třebíči, dříve se věnovala klasickému plavání. To se ale změnilo v roce 2019 během uzavírky plaveckých bazénů, kdy se začala věnovat zimnímu plavání.

Úspěchy: Na mistrovství světa v zimním plavání v roce 2022 v Hlohově v Polsku získala 4. místo ve volném způsobu a v motýlku, ve své kategorii získala dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili, v mistrovství světa roce 2023 v Samoëns ve Francii získala dvakrát 4. místo, ve své kategorii získala 5 stříbrných a dvě bronzové medaile. V roce 2023 se stala mistryní republiky v zimním plavání ve stylu prsa a také ve volném způsobu.

Andrea Klementová je zároveň nositelkou ocenění Sportovec města Třebíče.

Z motorové lodi třebíčské Vodní záchranné služby, která ji po celou dobu doprovázela, na ni dohlíželi záchranáři Marie Losová a Marek Safy, rozhodčí Michal Moravec a její sestra Petra Klementová. Její velký sen jí pomohla uskutečnit senátorka za Třebíčsko Hana Žáková. 

„Jsem nadšená a spadl mi kámen ze srdce. Když jsem jí na startu dávala křížek na čelo, přála jsem si, aby v pořádku doplavala a nic se jí nestalo. Jsem ráda, že vše dobře dopadlo a že jsem Andrejce pomohla její sen splnit,“ svěřila se se svými dojmy Hana Žáková.

Jediným omezením bylo, že se plavba nesměla konat o víkendu, protože je na přehradě plno plavidel. Ve čtvrtek 5. října panovalo hezké počasí, teplota vody se z počátečních 13 stupňů "ohřála" na 18. „Všem, kteří se podíleli na organizaci přeplavby, chci velmi poděkovat,“ je vděčná Andrea Klementová, která se následně dočkala početných gratulací. 

Dvojnásobná česká šampionka a mnohonásobná medailistka z Mistrovství světa v zimním plavání se nyní bude připravovat na světový šampionát v Estonsku a evropské mistrovství v Rumunsku.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Klub ledních medvědů Třebíč | Zdroj Hana Žáková

Štítky Andrea Klementová, plavání, otužování, dálkové, Dalešice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andrea Klementová jako první v historii podélně přeplavala Dalešickou přehradu. V chladné vodě urazila přes 17 kilometrů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.