Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Třebíčská otužilkyně přivezla z mistrovství světa v zimním plavání hned sedm medailí, nemoci navzdory

Hned sedm medailí posbírala na Mistrovství světa v zimním plavání Andrea Klementová z Třebíče. Ve francouzském Samoëns se musela vypořádat jak s velkou konkurencí z celkem jednačtyřiceti zemí, tak s nachlazením, které ji během čtyřdenních závodů provázelo.

Vyrazit v zimě do francouzských Alp? Komu by se to nelíbilo. Andrea Klementová z Třebíče se tam však nejela rekreovat, nýbrž reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa v zimním plavání. I když i ona trochu představovala tak trochu zimí pohádku. 

„Představovala jsem si modré jezero v horách, kolem kterého je metr sněhu. Sněhu bylo ale bohužel docela málo a jelikož do toho často pršelo, za chvíli z něj nic nezbylo,“ mrzí Andreu zpětně. „Ale až na ten sníh se mi představy docela vyplnily. Plavali jsme v krásném jezeře, na kterém byl položený bazének s 9 závodními drahami. Kolem nás byla nádherná krajina.“

Voda jezera Lac aux Dames, ve které se závody odehrávaly, měla teplotu kolem 4 až 5 stupňů. Andrea startovala celkem v devíti disciplínách. „Všechno to byly závody na 50 a 100 metrů. Záměrně jsem si vybírala kratší tratě, protože kdybych si dala třeba kilometr, už bych za den moc dalších disciplín neuplavala,“ hodnotí s tím, že delší trasy vyžadovaly i vyšší startovné. 

A volba to byla více než správná. Přestože poslední půlden musela do vody hned čtyřikrát, odjela zpět na Vysočinu obtěžkána hned sedmi medailemi, pěti stříbrnými (50 m znak, 50 m motýlek, 50 m kraul, 100 m kraul, 100 m polohový závod) a dvěma bronzovými (100 m prsa, 100 m motýlek). Dvakrát dokončila závod čtvrtá.

Ze závodu rovnou pod peřinu

„Některé starty se nevydařily podle mých představ, ale s většinou jsem byla spokojená. Časy z těchto tratí mám pouze z bazénu, na otužileckých závodech se běžně tyto disciplíny neplavou. Tudíž jediné záchytné body jsem měla z loňska z MS v Polsku, kde jsem některé disciplíny plavala. Časy, které jsem loni zaplavala v Polsku jsem si zlepšila, což bylo pro mě nejdůležitější,“ hodnotí Andrea s možná až přílišnou skromností.

„Zjistila jsem, že v ledové vodě mi asi nejvíc vyhovují prsa a motýlek, protože když plavu kraula a znaka, okamžitě bloudím na vedlejší dráhy,“ směje se česká reprezentantka, kterou na mistrovství doprovázela sestra.

Klementová, která v České republice vyhrává závody v zimním plavání jak na běžícím páse, však ve Francii nebojovala jen s konkurentkami nebo chladnou vodou, ale i se zdravotními neduhy. „Přes celý rok nebývám téměř vůbec nemocná, ale dva dny před odjezdem jsem proležela v posteli s horečkou. I při celém pobytu ve Francii jsem byla nachlazená a bolelo mě v krku, přesto se mi to docela vydařilo.“ Když Andrea odplavala, zalezla pod peřinu, nebo do vyhřáté sauny nebo vířivky.

Členka otužileckého klubu Ledních medvědů v Třebíči už přemýšlí nad dalším mistrovstvím. „Příští rok ještě není jisté místo závodů, ani termín. Každopádně bych se tam určitě ráda objevila,“ dodává sympatické dívka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petra Klementová

Štítky Andrea Klementová, plavání, otužování, medaile, mistrovství světa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíčská otužilkyně přivezla z mistrovství světa v zimním plavání hned sedm medailí, nemoci navzdory | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.