Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

O pronájmy bytů studentům není v Jihlavě velký zájem, ale koleje jsou obsazené

O pronájem bytů studentům není podle oslovených realitních makléřů v Jihlavě, kde je Vysoká škola polytechnická Jihlava (VŠPJ), velký zájem. Koleje školy jsou přitom plně obsazené. Poplatek za ně je 3000 až 3900 korun měsíčně, škola ho s novým akademickým rokem zvyšovat nebude, řekla mluvčí VŠPJ Martina Tomšů.

„Byty na pronájem pořád jsou, ale studenti se moc neozývají," řekl makléř David Chaloupka. Pro pronajímatele není podle něho zajímavá ani možnost, že by z bytu s větším počtem studentů mohli mít větší zisk. „Řeším třeba pronájem řemeslníkům, ale o studentech není nikde ani zmínka," řekl Chaloupka. Podobnou zkušenost má i makléřka Marta Nagyová. „Je to sporadické, majitelé, kteří mají zrekonstruované byty, to většinou nechtějí. I poptávka je malá, třeba z deseti i dvaceti jeden. Poptávka studentů po pronájmech je v Jihlavě malá," řekla Marta Nagyová. Ceny nájmů podle ní po růstu z předchozího období stagnují, za třípokojový udržovaný byt se platí nájem okolo 15 tisíc korun, nájem v garsonce je asi o 5 tisíc nižší.

Míst pro studenty má jihlavská škola 139. Větší kapacitu může zajistit až po plánované stavbě nového kampusu. O stavbě rozhoduje stavební úřad v Havlíčkově Brodě. „Před prázdninami stavební úřad Havlíčkův Brod v rámci své zákonné kompetence posoudil plánovanou stavbu vysokoškolských kolejí VŠPJ a došel k závěru, že realizace stavby je v souladu se zákonem, závaznými předpisy a právem chráněnými zájmy. Proti rozhodnutí o schválení stavebního záměru na stavbu studentských kolejí VŠPJ se v červenci 2023 odvolalo několik osob, které mají své nemovitosti v ulici Fritzova v Jihlavě a jejich námitkami se nyní zabývá Středočeský kraj," uvedla Tomšů.

Podle dřívějšího vyjádření školy jsou odhadované náklady na stavbu v sousedství jejího sídla 330 milionů korun.

VŠPJ byla zřízena v roce 2004. Je školou neuniverzitního typu a nabízí profesně zaměřené studijní programy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ubytování, student, koleje, školy, byty, vysoké, koleje, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O pronájmy bytů studentům není v Jihlavě velký zájem, ale koleje jsou obsazené | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.