Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Obyvatelům Kainarovy ulice v Jihlavě padají stropy na hlavu. Situace je vážná, ale firma nereaguje, stěžují si

Hodně rozčarování jsou obyvatelé bytového domu Kainarova 73 z kvality práce a následné komunikace ze strany DIXIT Consulting, která na zmíněné adrese nemovitost stavěla. Za poslední dva roky tam už ve čtyřech bytech spadla stropní omítka o hmotnosti několika desítek kilogramů a jen zázrakem se zatím nikomu nic nestalo. Firma celou věc příliš nekomunikuje a spíše bagatelizuje.

Bytový dům na jihlavské adrese Kainarova 73 dostavěla firma DIXIT Consulting teprve před 7 lety. V posledních letech se však zdá být pobyt na této adrese poněkud nebezpečný. Už ve čtyřech případech se totiž stalo, že spadla omítka ze stropu. O tom, že nelze brát věc na lehkou váhu, svědčí informace, že rekordní spad vážil před 70 kilogramů.

„Jedná se již o velmi vážné ohrožení lidí na životě, ale jako zázrakem se stále nikomu nic nestalo,“ stěžuje si jeden z obyvatel tohoto bytového domu, jehož jméno redakce zná. Popisuje, že jedné důchodkyni spadla omítka přímo před její gauč, jindy mířila na spící dítě v posteli a jen díky peřinám odešlo pouze s odřeninami. „Všichni lidé, kteří zde bydlí, již mají strach, aby to někomu nespadlo na hlavu, následky by mohly být katastrofální.“

Firma situaci neřeší, s lidmi nekomunikuje 

Firma se k řešení problémů údajně příliš nemá. „My se ani nemůžeme ani řádně dovolat zmiňované firmě kvůli nápravě těchto problémů, nereagují ani na e-maily, jelikož ze zákona je nárok na skrytou vadu jen 5 let,“ krčí rameny jeden z postižených. „Firma řešit jejich neprofesionální práci odmítá. Momentálně čekáme na znalecký posudek,“ dodává.

Dle dostupných analýz je prý zřejmé, že betonové panely nejsou rovné, a proto v některých místech byla sádrová omítka nastříkána až do průměru 3 centimetrů. Další příčina může být mastný beton a realizace prací v zimním počasí.

Jsme jen investorem, ne zhotovitelem, říká firma

Na redakční dotaz firma DIXIT Consulting přece jen zareagovala. Přestože jí byly odesláno pět konkrétních otázek, omezila svoje obecné vyjádření na tyto věty: „Naše firma byla investorem stavby, sama stavbu neprováděla. Bohužel s ohledem na dobu, která již uplynula od realizace stavby, nejsme schopni dohledat, kdo ze zhotovitelů provedl vnitřní omítky v bytě, ve kterém došlo k pádu omítky ze stropu. Nejsme si vědomi toho že by některý ze zhotovitelů porušil předepsané technické postupy pro realizaci vnitřních omítek.“

Obyvatel Kainarovy ulice považuje odpověď firmy za spíše úsměvnou. „Ale je to asi jediná odpověď, kterou jsem od této firmy za poslední dobu viděl,“ říká ironicky. „Firma tvrdí, že je investor a stavbu neprováděla, avšak zcela očividně si najímají lidi a firmu na stavbu a právě společnost DIXIT Consulting byla finálním prodejcem bytových jednotek, odpovědnost by měla jít samozřejmě za nimi,“ má jasno.

Opravy zatím jen na vlastní náklady

Věc je již u nějakou dobu u právníků, ale uspokojivé řešení v nedohlednu. Nápravu situace si tak řeší každý majitel po svém a na své náklady. Někteří vlastníci si otloukli sádrovou omítku až na beton schovají ji do sádrokartonu. Jiní zvolili sádrokartonové podhledy a doufají, že případné utrhlé kusy sádrokarton udrží. „Jedná se o opravy až ke sto tisícům a bohužel ne všichni si to mohou dovolit,“ dodává nespokojený občan.

V konfliktu se stejnou firmou jsou sousední bytové domy Kainarova 71 a Halasova 10, kde mají s domy problém se střechou, do které zatéká. Tento problém se kdysi objevil i na Kainarově 73. „Jelikož jsme byli ale první, tuto skutečnost ještě vyřešili, další domy již odmítají vyřešit.“

V čele firmy působí dle rejstříku firem Richard Michl a Marián Dulák, oba jako jednatelé. Účinkují také v dalších firmách, které měly nebo mají ještě mít na svědomí stavbu další bytových domů v Jihlavě. Po hlavičkou Dolina Development, Remari Development, Residence Pančava nebo Smrčenská Development působí oba jako jednatelé nebo společníci. Podle dostupných informací dostavěly firmy nemovitosti na ulicích Dykova, Antonína Sovy, pravděpodobně i Buková.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto obyvatel Kainarovy ulice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloš Obršlík

Naprostý stejný problém na ulici Francouzská 69 v Brně, zde developer Domoplan a zhotovitel firma Syner. Stropní omítky začali padat již před koncem záruky. Zhotovitel ani developer nekomunikují. V době záruky opravili jen nezbytné. Nyní je již po záruce a stropní omítky padají dál.

Úterý, 12. září 2023, 06:38Odpovědět

Obyvatelům Kainarovy ulice v Jihlavě padají stropy na hlavu. Situace je vážná, ale firma nereaguje, stěžují si | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.