Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sedm zpráv z Vysočiny: Rodí se rozpočet kraje na rok 2024, nachystáno je další kolo kotlíkových dotací, budeme fandit baseballistům

PR článek

Jednou z nejdůležitějších zpráv je informace o přípravě nového krajského rozpočtu na rok 2024. Rozpočet nezná prázdniny, a tak už v době končícího léta začíná jeho pravidelné a pečlivé projednávání. Kde bude potřeba více uspořit, co si naopak vyžádá posílení anebo kam budou směřovat investice v oblasti krajského majetku či infrastruktury, je úkolem krajské rady. Už teď lze prozradit, že Kraj Vysočina bude v roce 2024 hospodařit s vyrovnanými očekávanými příjmy a výdaji. Štědrý bude v příštím roce opět Fond Vysočiny. Na podrobnosti a konkrétnosti nového rozpočtu si musíme ještě několik týdnů počkat. Všechno totiž potřebuje svůj čas, říká hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a přidává výčet dalších důležitých zpráv.

Spustíme další kotlíkové dotace: 1. září 2023 od 8 hodin začne Kraj Vysočina přijímat elektronická podání žádostí o kotlíkové dotace nízkopříjmových domácností. Do 23. srpna stihli kolegové z odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina objet 15 největších měst našeho kraje a na informačních schůzkách poskytnout budoucím žadatelům odpovědi na jejich dotazy. Informace týkající se kotlíkových dotací poskytují školení odborníci i na telefonním čísle 564 602 888 nebo na mailu kotliky@kr-vysocina.cz. Technickou podporu při potížích s vyplňováním elektronického formuláře žádosti je možné kontaktovat na telefonním čísle 564 602 889. Pokyny, metodiku a všechny potřebné formuláře najdete i na adrese: www.kr-vysocina.cz, sekce Dotace a finance, Kotlíkové dotace, Aktuality. K rozdělení je připraveno 103 miliónů korun, které vystačí na pokrytí více než 575 žádostí.

Vybavíme prvňáky bezpečnými batůžky: Kraj Vysočina letos opět obdaruje každého prvňáčka bezpečným batůžkem. Cílem je děti upozornit na rizika spojená nejen s cestou do školy, ale i na ta, která se mohou objevit třeba v přírodě. Řada dětí se bude ve svém městě nebo obci poprvé pohybovat bez doprovodu dospělých. V každém z 5 600 batůžků kromě reflexní vesty, kterou prvňáci využijí při cestě do školy, ale i odpoledne na kole, najdou děti cyklistickou lékárničku, pracovní sešit Ferda v autoškole a školní potřeby včetně boxu na svačinu anebo rozvrh školních hodin.

Nakoupili jsme energie: Pro rok 2024 má kraj i jeho příspěvkové organizace zajištěné dodávky plynu i elektřiny. Už během prázdnin se Kraji Vysočina podařilo najít dodavatele energií na příští rok pro úřad i desítky krajských institucí. Střední školy, nemocnice, domovy pro seniory i ústavy tam mohou pokračovat v přípravách rozpočtů bez improvizací, s jasnými čísly.

Začínáme s opravami Hradu Kámen: Z důvodu plánované generální rekonstrukce bude od září po dobu minimálně 3 let uzavřen Hrad Kámen. Kraj Vysočina objednal nejen nové expozice, ale plánuje dát hradu novou fasádu. Uzavření větší části areálu hradu využije Kraj Vysočina, jako vlastník památky, k výstavbě zcela nového návštěvnického centra. Návštěvníci mohou i v době rekonstrukce využívat prohlídky již opravené hradní kaple Panny Marie Bolestné.

Zaměříme se na nemocnice: Před koncem prázdnin začalo velké stěhování v Nemocnici Pelhřimov. V nově postaveném Pavilonu péče o rodinu najde důstojné zázemí nejen dětské oddělení, porodnice, neurologické oddělení, ale přestěhují se sem také například dětské odborné ambulance, urologická ambulance a lékařská pohotovostní služba pro děti a dorost. Stavba nového pavilonu trvala 2,5 roku, Kraj Vysočina přišla na téměř 600 miliónů korun, zhruba 120 miliónů korun stojí odpovídající moderní vybavení. S realizací stavby pomohly i 50milionová dotace na energetická opatření z OP Životní prostředí a 50milionová dotace z Nadačního fondu Dietra Morszecka.

Nezapomínáme na sport: Kraj Vysočina je partnerem jedné z nejočekávanějších sportovních událostí roku – Mistrovství Evropy v baseballu mužů. 24. 9. až 1. 10. 2023 se bude hrát nejen v Ostravě, Brně a v Praze, ale také u nás na Vysočině. Skvělou diváckou atmosféru můžete na vlastní kůži zažít v Třebíči, kde se v areále Na Hvězdě odehrají zápasy skupiny B.

Více informací o dění v regionu na www.kr-vysocina.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Kraj Vysočina, hejtman, Vítězslav Schrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedm zpráv z Vysočiny: Rodí se rozpočet kraje na rok 2024, nachystáno je další kolo kotlíkových dotací, budeme fandit baseballistům | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.