Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Tropické třicítky vydrží po celý pracovní týden. Ochlazení by mělo přijít až o víkendu

Tropické třicetistupňové teploty vydrží v Česku i v následujících dnech. Ochlazení očekávají meteorologové až o víkendu. Výjimkou ale bude jih a jihovýchod Moravy, kde i v sobotu mohou teploty dosahovat až 34 stupňů Celsia. V týdnu se budou objevovat ojedinělé přeháňky či bouřky. Od pátku bude už pršet na většině území, bouřky mohou být o víkendu i silné.

Uplynulé pondělí bylo tropické, teplota na několika místech ČR znovu překročila 34 stupňů a nejvyšší teploty byly i přes 35 stupňů, jako v předchozích dnech.

„Zároveň prodlužujeme platnost výstrahy na vysoké teploty pro jih a jihovýchod Moravy až do soboty 26. srpna, kde budou maximální teploty stále překračovat 31 stupňů Celsia," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Bouřky či přeháňky budou podle ústavu v první polovině týdne ojedinělé, ve středu se budou vyskytovat zejména na jihu a východě Česka.

Ve středu bude na většině území Česka až 31 stupňů a na jihu Moravy až 33 stupňů. Ve čtvrtek se nejvyšší teploty dostanou až na 32 stupňů, na jižní Moravě očekává ČHMÚ znovu až 34 stupňů. Postupně se ale od severozápadu začne zatahovat. V pátek už bude oblačno až zataženo, na většině území se vyskytnou přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle mohou být i silné bouřky. Na většině území bude do 32 stupňů, zatímco na jihu Moravy zase až 34 stupňů.

O víkendu bude obloha zatažená, pršet bude na většině území Česka. Pouze místy a jen přechodně může být polojasno. V sobotu se ještě teploty budou držet vysoko - až na 30 stupních na většině území a na jihovýchodě a východě země bude až 34 stupňů. Od západu se ale postupně ochladí a denní maxima už budou většinou jen 18 až 23 stupňů Celsia. O víkendu i na začátku příštího týdne se opět vyskytnou bouřky.

Po nejbližší čtyři týdny, ode dneška do 17. září, budou teploty podle měsíčního výhledu ČHMÚ nad dlouhodobým teplotním průměrem pro toto období. „I tento týden bude patřit mezi nejteplejší týdny od roku 1931," uvedli pracovníci ústavu. „Týdenní průměry nejvyšších denních teplot předpokládáme v prvním týdnu předpovědi kolem 29 stupňů Celsia, ve druhém a třetím týdnu kolem 25 stupňů a ve čtvrtém týdnu kolem 21 stupňů," doplnili. Také objem srážek bude v nejbližších týdnech zřejmě nadprůměrný.

Jak bude dnes na Vysočině? 

Dnešní obloha na Vysočině bude skoro jasná až polojasná, lokálně se objeví přeháňky. Odpoledne a večer se postupně zatáhne a mohou přijít místy i silné bouřky. Nejvyšší odpolední teploty se dostanou na 31 až 34 °C. Foukat bude slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, který může v bouřkách přechodně zesilovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto bohemianbikini/pixabay | Zdroj ČHMÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tropické třicítky vydrží po celý pracovní týden. Ochlazení by mělo přijít až o víkendu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.