Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

V Modletíně rozšíří spolek Benediktus bydlení pro lidi s postižením

Spolek Benediktus rozšíří chráněné bydlení pro lidi s mentálním postižením v Modletíně na Havlíčkobrodsku. V patře budovaného domu bude ubytování pro čtyři klienty a jejich asistenty a v jeho přízemí prezentační místnost, kde budou k dostání výrobky spolku. Novinářům to řekla Radka Jindrová ze spolku. Na stavbu je určený i výnos ze včerejší svatoanenské pouti, s jejíž přípravou pomáhalo několik dobrovolníků z Mexika, Španělska, Jižní Koreje a Ukrajiny.

V malé obci v Železných horách komunita léta zvelebuje území s bývalou farou a lázněmi. Nový dům v místě někdejší pekárny u silnice bude dokončen příští rok. Odpolední pouť se odehrávala v zahradě spolku pod touto stavbou. Po mši početným návštěvníkům hrála kapela BeneBend složená z klientů spolku a jejich asistentů, zájemci se učili žonglovat, zkoušeli chůzi na chůdách, vyhledávané byly dílničky pro děti. Navštívit bylo možné i blízký kostel svaté Anny.

Benediktus funguje od roku 2000, nyní se stará o 15 lidí s postižením. Nejdřív působil jen v Chotěboři, později koupil bývalou faru a zchátralou budovu někdejších lázní v Modletíně. Nový dům spolek staví místo někdejší pekárny, která byla ve špatném stavu.

"Místo ní postavíme nový dům, který bude vypadat podobně," uvedla Jindrová. Prezentační místnost, která bude v tomto domě, by měla být otevřená hlavně přes léto, kdy okolo projíždí hodně turistů. "Chtěli bychom tam s klienty prodávat třeba i drobné občerstvení," uvedla. Na stavbu zhruba za šest milionů korun dostal spolek dotaci od ministerstva práce a sociálních věcí. Na dofinancování projektu ještě potřebuje asi milion korun.

V Modletíně už podle Jindrové natrvalo bydlí šest lidí s postižením. V patře bývalých lázní má spolek ateliér pro výtvarné činnosti, pořádá tam i výstavy a různé akce. Ve stejném domě je kaple a dva pokoje pro dobrovolníky. "Hledáme i dlouhodobé dobrovolníky. Náš záměr je najít dobrovolníky, kteří by tam žili třeba rok nebo dva," uvedla Jindrová. Spolek má v Modletíně sušírnu ovoce, jeho klienti vyrábí například dřevěné hračky.

V Modletíně fungovaly lázně v 18. a 19. století, o tamním vodním prameni se tradovalo, že je léčivý. Kostel byl postavený okolo roku 1769, předtím tam byla kaple.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto L'Arche Benediktus

Štítky ČR, sociální, hudba, Havlíčkobrodsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Modletíně rozšíří spolek Benediktus bydlení pro lidi s postižením | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.