Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Jihlava je teď instafriendly. Lidé se fotí u barevných záhonů s liliemi

Také letošní léto v Jihlavě hraje všemi barvami. Na mnoha místech ve městě teď kvetou lilie, letničky, obdivovat můžeme i květnaté louky, které město udržuje takzvanou mozaikovou sečí.

Pokud byste se rádi vydali na procházku, která bude zpříjemněná kvetoucími barevnými záhony, pak lze doporučit třeba Jiráskovu ulici naproti Lidlu či vysázené lilie na ulici Jana Masaryka. Záhon, který najdeme poblíž jihlavského gymnázia, zdobí centrum města od loňska. Letos přibyl další liliový záhon, ten můžeme obdivovat u secesního mostu u benzínové stanice ÖMV.

V Jihlavě se už několik sezon daří také květnatým loukám, ty město udržuje pomocí takzvané mozaikové seče. Najdeme je třeba na sídlišti Demlova a u „Klíčů" v areálu Českého mlýna.

Přes 4500 cibulí 

Asi každého chodce i řidiče zaujmou ohnivé květy lilií na Jiráskově ulici naproti supermarketu Lidl. Vloni město přidalo další záhon, a to poblíž jihlavského gymnázia na ulici Jana Masaryka. „Na ulicích Jiráskova a Jana Masaryka jsme vysadili cibule lilií v množství 40 ks/m2, celkové množství na těchto místech je tak přibližně kolem 4650 kusů cibulí lilií. Výsadba cibulí probíhala mechanizovaně, avšak k liliím ještě doséváme směs letniček z přímého výsevu,“ sdělila redakci Drbny vedoucí jihlavského odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Liliové záhony v Jihlavě

Úterý, 18. července 2023, 18:35

Ulice Jana Masaryka
Ulice Jana Masaryka

A jak je to se zaléváním městských květinových luk a záhonů v tomto horkém počasí? Podle Ruschkové každý květinový prvek vyžaduje jinou péči. Květnaté louky se pouze sečou, letničky z přímého výsevu jsou na tom podobně, zalévat nepotřebují ani záhony lilií s letničkami. „Pak jsou vegetační prvky, které zálivku potřebují, jako jsou například intenzivní letničkové záhony z předpěstovaných květin, květinové truhlíky a podobně. Ve městě se snažíme dělat co nejvíce takových prvků, které následně zálivku nepotřebují ne jen kvůli financím, protože zálivka v tomto období je opravdu drahá záležitost, ale i proto, že vodu v tomto suchém období potřebujeme na pití a měli bychom tedy její použití pro jiné zbytné účely minimalizovat. Takže vybíráme rostliny a typy vegetace, které bez zálivky vydrží,“ říká Ruschková k péči o letní květiny.

Jak na zahrádce, tak i ve městě každý květinový záhon vyžaduje pravidelnou péči. Konkrétně tolik obdivované liliové záhony je nutné vyplet, měst pak do nich každoročně dosévá letničky. „Jinak ale hlízy lilií v půdě vydrží více let – záhon na Jiráskově ulici je zde třetí rok, vloni jsme sázeli lilie na ulici Jana Masaryka a letos přibyla další lokalita u secesního mostu u kruhového objezdu v ulici Havlíčkova. Takže lze krásně pozorovat, jak vypadá záhon po roce či dvou, časem bude jistě nutná jeho obnova, zatím jsme ale s výsledkem spokojeni,“ pochvaluje mluvčí Jihlavy Radovan Daněk.

Měly by v Jihlavě přibýt další květinové záhony?

Celkem hlasovalo319 čtenářů

Záhony plné barevných květů jsou velkým lákadlem pro veřejnost. Najdou se totiž lidé, kteří zatouží mít květiny doma ve váze. To potvrzuje i Katarína Ruschková. „Bohužel se to občas stane, že si lidé květiny natrhají, horší je, když je vytrhnou i s hlízou. Občas máme záhony i podupané a poválené. Mrzí nás to, ale věříme, že většina lidí jejich krásu oceňuje a obdivuje, než že by je ničila.“

Povinné selfíčko 

Obdivovat květy dnes na Jiráskovu ulici přišla i dvojice maminek s kočárky, nejprve proběhlo individuální focení, pak přišlo i povinné „selfíčko“. „Tohle je prostě skvělý. Koukáme, jak se Jihlava během poslední doby rozkvetla, těch míst by určitě mohlo každý rok přibývat. Zeleně ubývá, všude samý beton, tak se takhle můžeme aspoň pár týdnů potěšit. Ty lilie jsou prostě, jak se teď říká, instafriendly,“ směje se oslovená maminka z Jihlavy Lucie Medunová.

Která místa navštívit? 

A kam ještě v Jihlavě vyrazit na „květinové potěšení“? Květinové záhony jsou na ústředním hřbitově, na ulici Jana Masaryka vedle kina Dukla, zde rostou růže a trvalky, dále pak před jihlavským gymnáziem a před střední průmyslovou školou. „Záhony jsou i na křižovatce ulic Havlíčkova a Tolstého a právě tyto jsou sázené tak, aby vydržely velké výkyvy teplot a byly schopné zadržet dešťovou vodu. Nové záhony už přibývají jen velmi pomalu, protože je pro nás důležitější zajistit péči o ty stávající,“ dodává Radovan Daněk.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky lilie, záhon, květy, květiny, léto, letničky, výsadba, údržba, příroda, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Jihlava je teď instafriendly. Lidé se fotí u barevných záhonů s liliemi | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.