Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Meteorologové: Tropické teploty budou dál pokračovat. Platí výstraha před rizikem vzniku požárů

Meteorologové vyhlásili výstrahu před vysokými teplotami i na pondělí. Ve většině Česka překročí zítřejší odpolední teploty 31 stupňů Celsia. Na jižní Moravě ale může být až 36 stupňů, varování je tam proto s vysokým stupněm nebezpečí, dnes informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha před vedrem platí v ČR od soboty. Vysoké teploty čekají meteorologové i v úterý a ve středu, výstrahy budou postupně upřesňovat.

Dnes odpoledne se teploty v nižších polohách středních a severních Čech a na Plzeňsku dostaly na 33 až 36 stupňů, v těchto regionech proto pro dnešní den platila také výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. 

Velká zátěž pro lidský organismus 

Vedra představují vysokou zátěž pro lidský organismus, hrozí přehřátí či dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim a zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Je také třeba omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. V automobilech zaparkovaných na přímém slunci by lidé neměli nechávat děti a zvířata. Vysoké teploty mohou ale působit problémy i v dopravě, hrozí roztažení kolejnic horkem.

Riziko vzniku požárů 

Kvůli suchému a teplému počasí platí v celém Česku až do odvolání zároveň výstraha před rizikem vzniku požárů. Některé kraje už zakázaly kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy, parky a okolí skladů sena a slámy.

V pátek byli krajští hasiči v permanenci. Na několika místech hořelo pole a stromy, v Kamenné kůlna a včelín

Páteční den byl pro krajské hasiče náročný. Vyjíždět museli k několika požárům polí a stromů, v Kamenné na Třebíčsku pak hořela kůlna a včelín, čímž byla způsobena škoda za 700 tisíc korun.

V sobotu hasiči zaznamenali celkem 181 požárů, z toho více než polovina byla v přírodním prostředí. Hořela pole, louky, stohy nebo posekaná strniště, několik požárů bylo i v lese. „Svědčí to o tom, že v okolním prostředí panuje velké sucho. Buďte maximálně opatrní a vyvarujte se použití otevřeného ohně v přírodním prostředí," uvedl na twitteru Hasičský záchranný sbor ČR.

Ohodnoť článek

Štítky teplota, tropy, léto, výstraha, sucho, horko, výstraha, meteorologové, ČHMÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové: Tropické teploty budou dál pokračovat. Platí výstraha před rizikem vzniku požárů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.