Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Zpátky na pláž. Voda v hornocerekvickém lomu se zlepšila, už je vhodná ke koupání

V rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, jehož vodu tento týden kontrolovala Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, zůstává zhoršená kvalita vody. Zlepšila se ale voda v lomu v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. Prokázala to opakovaná měření v kratších intervalech, než se kontrolují ostatní vodní plochy v kraji. Jejich kvalita zůstává dobrá.

Zatopený lom v Horní Cerekvi, který býval vyhlášený kvalitou vody, měl překvapivě bakteriální znečištění. Jeho voda, která je průhledná do tří metrů, byla nevhodná ke koupání od konce června. Zjistit příčinu znečištění se nepodařilo.

Stále není jasné, proč má lom v Horní Cerekvi špatnou vodu. Možná za to mohou lidé, co se tam chodí koupat

Ani po včerejším jednání s hygieniky není podle starosty Horní Cerekve na Pelhřimovsku Milana Kunsta (Společně 2022) jasné, kvůli čemu je znečištěná voda v tamním lomu. Lom, který byl vyhlášený svoji kvalitou vody, má od minulého týdne vodu...

„Od prvního zjištění bakteriálního znečištění v Lomu Horní Cerekev jsme situaci bedlivě sledovali a prováděli pravidelný odběr vzorků vody ve zkrácených intervalech. Teprve tento týden se kvalita vody opět zlepšuje,“ říká Milan Brychta, ředitel odboru obecné a komunální hygieny krajské hygienické stanice. Po vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů byl zjištěn nález bakterie - intestinální enterokoky.

Současné hodnoty však již nepřekročily hygienické limity a na základě výsledků byla jakost vody ke koupání klasifikována jako dobrá. „Koupací plochu Lom Horní Cerekev tedy můžeme zařadit do zelené kategorie - voda vhodná ke koupání," prohlásil Brychta.

V rybníku Kachlička obklopeném lesy, který leží asi kilometr od obce Skála, je voda průhledná do půl metru a má asi 21 stupňů Celsia. Její kvalitu kazí zvýšené množství chlorofylu i sinice. Lidé by se po koupání v tomto rybníku měli osprchovat. Voda je tam zhoršená od poloviny června.

Hygienici na Vysočině pravidelně kontrolují kvalitu vody celkem 19 vodních ploch určených k rekreaci.

Ohodnoť článek

Foto off-limitss.cz

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, 2.VERZE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zpátky na pláž. Voda v hornocerekvickém lomu se zlepšila, už je vhodná ke koupání | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.