Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Stále není jasné, proč má lom v Horní Cerekvi špatnou vodu. Možná za to mohou lidé, co se tam chodí koupat

Ani po včerejším jednání s hygieniky není podle starosty Horní Cerekve na Pelhřimovsku Milana Kunsta (Společně 2022) jasné, kvůli čemu je znečištěná voda v tamním lomu. Lom, který byl vyhlášený svoji kvalitou vody, má od minulého týdne vodu nevhodnou ke koupání kvůli bakteriálnímu znečištění. Voda se bude znovu testovat.

„Dnes jsme měli setkání se zástupcem krajské hygienické stanice, řekli jsme si, jaký bude další postup, už byly odebrány další vzorky i z jiných míst lomu, takže budeme mít zmonitorovaný stav i na druhé straně jezera. Příčinu nikdo neví," řekl Milan Kunst.

Za znečištěním může být nevhodné chování koupajících, kálení do vody. „Stejně tak není ale úplně vyloučeno, že by to mohlo být úhynem nějakého zvířete. Jenže na to množství vody, by to muselo být něco fakt velkého. Ale žádný větší úhyn ryb nebo jiných organismů tam prostě zjištěný nebyl, takže je to varianta dost málo pravděpodobná," řekl Kunst. Vyloučené podle něho není ani úmyslné znečištění. „Ale zase vzhledem k tomu, že je to lom, všude okolo jsou skály, březové háje, by bylo těžké tam někudy zajet. A na pláž lomu, kde přístup je, není jednoduché se dostat, protože je tam zamčená závora a klíče máme jen my na radnice," řekl Kunst.

Čisté toitoiky

Lom je jedinou rekreační plochou v okolí, žádné koupaliště město nemá. „Ale rekreační využívání tomu dává jednoznačně zabrat, i když děláme, co můžeme. Dáváme tam čisté toitoiky (mobilní toalety), nemůže nikdo říct, že tam nešel, protože přetéká, protože zapáchá. Dochází tam k pravidelnému čištění, ročně nás to stojí několik desítek tisíc korun. Servis tam prostě návštěvníkům poskytujeme, přesto k tomuto došlo," řekl Kunst.

Zatopený lom nemá přirozený přítok ani odtok. Kvalitu vody by tak podle Kunsta mohly zlepšit jen silné přívalové deště, které by vodu rozředily. Jiná možnost, jak se znečištění zbavit, podle něho není. Věří, že by kvalitě vody mohl pomoci nižší zájem koupajících.

Bakteriální znečištění je podle něho poměrně silné, možná ho nezpůsobilo jednorázové znečištění, ale dlouhodobá neukázněnost lidí. „Od potápěčů, kteří tam taky aktivně působí, máme určité indicie, že ta voda už není to, co to bývalo. Že už viditelnost tam není tak dobrá a že se i změnilo složení živočichů ve vodě. Doba, kdy tam bývali velcí raci, je pryč," řekl Kunst.

Voda v lomu obsahuje množství bakterií pocházejících z trávicího traktu. „Zjištěné hodnoty mohou způsobovat zdravotní obtíže," uvedl Milan Brychta, ředitel odboru hygieny obecné a komunální z krajské hygienické stanice.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kamsevydat.cz

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Horní Cerekev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stále není jasné, proč má lom v Horní Cerekvi špatnou vodu. Možná za to mohou lidé, co se tam chodí koupat | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.