Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Velké překvapení. V oblíbeném lomu v Horní Cerekvi byla nalezena bakterie, voda teď není vhodná ke koupání

K poměrně překvapivému výsledku dospěla kontrola vzorků přírodních koupališť. Ve vodě z oblíbeného lomu v Horní Cerekvi našli krajští hygienici bakteriální znečištění, plocha je tedy v tuto chvíli považována za nevhodnou ke koupání. Kontrolní vzorky se budou ještě odebírat.

Bakteriální znečištění v hornocerekvickém lomu prokázaly laboratorní výsledky testů odebrané 26. června. „Tento výsledek nás velmi překvapil, protože se jedná o lokalitu, která se vyznačuje vždy vysokou kvalitou vody. Příčinu znečištění zjišťujeme,“ uvádí Milan Brychta, ředitel Odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice kraje Vysočina (KHSV).

Ještě dnes, tedy 29. června, byl proto proveden kontrolní odběr vody, zda se jednalo o jednorázové znečištění nebo trvalejší situaci. Laboratoř výsledek oznámí v průběhu v pondělí 3. července. 

Koupací plocha v Horní Cerekci je nyní zařazena do červené kategorie „voda nevhodná ke koupání“. Ta neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání zde nelze doporučit zejména pro citlivé jedince.

Výsledky ostatních z 15 sledovaných lokalit na Vysočině odpovídají současnému počasí. Na šesti místech bylo zjištěno zvýšené množství chlorofylu-a, voda ke koupání je zde i nadále vhodná. „Výskyt sinic byl opakovaně zjištěn v rybníku Kachlička, tato vodní plocha je proto stále zařazena do oranžové kategorie a po koupání zde doporučujeme veřejnosti se osprchovat,“ doplňuje Brychta.

Vhodné ke koupání jsou podle hygieniků Břevnická nádrž u Chotěboře, na Jihlavsku rybníky Velký Pařezitý, Malý Pařezitý a přírodní biotop Malvíny v Třešti. Na Pelhřimovsku nabízí dobrou vodu přehrada Sedlice a na Třebíčsku přehrada Dalešice, koupací biotop v Jemnici a rouchovanské koupaliště Stejskal. Na Ždársku mají nejčistší vodu rybníky Domanínský a Sykovec.

V přehradě Trnávka je čistá voda u městské pláže Červené Řečice, o něco nižší kvalitu má v lokalitě Petračka. Mírně sníženou kvalitu vody mají také rybníky Ředkovec na Havlíčkobrodsku a na Žďársku Medlov, novoměstské Koupaliště, Velké Dářko a Pilská nádrž.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto off-limits.cz

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké překvapení. V oblíbeném lomu v Horní Cerekvi byla nalezena bakterie, voda teď není vhodná ke koupání | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.