Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidé v Jihlavě se ptají po dalších lavičkách v „pokojíčku“. Rádi bychom je doplnili ještě letos, říká radnice

Už je to rok, co má horní část jihlavského Masarykova náměstí parčík, který je přezdívaný pokojíček. Má rozlohu asi 400 metrů čtverečních a dominuje mu pětice rychle rostoucích jerlínů japonských. Kolem jednoho z nich je umístěna kruhová lavička. Na redakci Drbny se během uplynulých týdnů obrátilo několik čtenářů s dotazem, kdy budou doplněny další čtyři lavičky.

„Ne vždy je lavička na blízké zastávce MHD volná a pod stromy každý v létě hledá stín. Proto by bylo dobré, kdyby měl lavičku každý strom v pokojíčku. Kdy přibudou další?“ ptá se čtenář Martin Táborský, který se na Masarykově náměstí pohybuje téměř každý den.

„Záměrem města je doplnit do „pokojíčku“ lavičky. Chtěli bychom je instalovat ještě letos, ale komplikuje to onemocnění dvou stromů, kdy minimálně jeden z nich bude zřejmě potřebovat výměnu,“ sdělil Drbně Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. Na kolik pořízení dalších laviček vyjde, zatím není jisté. „Primátor Jihlavy Petr Ryška jedná s jihlavskými firmami, které by instalaci laviček zaplatily,“ dodává Daněk.

Podle vedoucí jihlavského odboru životního prostředí Kataríny Ruschkové jsou jerlíny japonské stromy, jenž jsou v mládí citlivé na přesazování. „Takže jsme věděli, že výsadba a péče bude náročná. V loňském roce vypadaly velmi dobře, letos na jaře se však u dvou projevila snížená vitalita. Nesouvisí to však s výsadbou či péčí, ale zřejmě s patogenem, který stromy již měly v kořenovém balu. Nemusí se jednat o organizmus, který by u prosperujících stromů byl škodlivý, ale protože přesazování takto velkých stromů na náměstí je velkým stresem, oslabené stromy mu můžou podlehnout. V současnosti spolupracujeme s fytopatology, abychom zjistili, o jaký patogen se přesně jedná, a z toho bude pak plynout i další postup,“ popsala redakci stav stromů Katarína Ruschková.

Podle dřívějších informací z jihlavské radnice vybudování takzvaného pokojíčku stálo 3,4 milionu korun. Podobná zátiší s lavičkami mají být v příštích letech na náměstí ještě dvě.

Dodává, že v posledních letech se často neujmou i stromy, které rostou v méně stresujících podmínkách. „Toho si však lidé, pochopitelně, nevšímají tolik, jako stromů na náměstí. Důvodem je hlavně zimní nedostatek srážek, zimy s velkými teplotními výkyvy, které stromům nedovolí zazimovat a pak jsou mrazem více oslabené a nedokážou odolávat patogenům,“ vysvětluje Ruschková.

U rychle rostoucích stromů v „pokojíčku“ radnice vyzkoušela unikátní závlahový systém. Vedoucí odboru životního prostředí Ruschková říká, že radnice kontroluje, jak tento systém funguje a podle ní je vše naprosto bez problémů.

„Pokojíček“ v horní části jihlavského náměstí má jakýsi mlatový povrch, ten mezi lidmi ze začátku mohl budit značnou nedůvěru. Veřejnost k němu byla z počátku skeptická, na sociálních sítích kolovaly názory, že bude povrch v období sucha prášit a při dešti bude špinit. To se podle mluvčího města neděje. V souvislosti s povrchem neví o zásadnějších problémech. „Možná se takový materiál zcela nehodí na frekventované náměstí. Snažili jsme se doplnit materiál mlatového povrchu, který si po čase od instalace „sednul“, ale nespojil se dobře s podkladem. Proto část doplněného materiálu, bohužel, spláchly větší deště. Záměr architekta rozhodně nechceme kritizovat, moc hezky se mu podařilo „rozbít“ ohromnou plochu vydlážděného kamenného náměstí a stromy budou určitě vytvářet lepší klima,“ hodnotí Daněk.

Nastínil ale problémy s úklidem a zimní údržbou, která se nedá dělat strojově, ale pouze ručně. V zimě navíc hrozí vytvoření nechtěného ledového kluziště na hůř propustném mlatovém povrchu. „Ale celkově určitě budou klady do budoucna převažovat nad negativy, zvlášť až se rozrostou stromy a budeme si sedat na větší množství laviček,“ věří Radovan Daněk.

Dalším problémem jsou nové odpadkové koše, které už jsou poškozené. To však zřejmě nezavinili vandalové, jak by si mnozí mohli myslet. Koše byly podle slov Daňka poškozeny nejspíš během běžného provozu, město je proto bude reklamovat u dodavatele. „S čím se ale na náměstí potýkáme, to jsou nedopalky cigaret. Většina kuřáků je totiž odhazuje na zem a mezi dlažebními kostkami dlouho zůstávají i přes velkou snahu je vysávat a uklízet. Vedení města rozhodlo o zintenzivnění úklidu města, každý den se náměstí a centrum vysává, Služby města Jihlavy pořídily další vysavač „Ufonek“ a město zaplatí za jeho roční obsluhu asi 400 tisíc korun,“ říká mluvčí krajského města. Centrum města denně projdou minimálně tři lidé, aby uklidili nepořádek. Zhruba v 80 procentech jde o zmiňované nedopalky.

Několik let se v Jihlavě řeší a plánuje revitalizace Masarykova náměstí. Jak nastínil mluvčí Daněk, aktuálně je hotová dokumentace pro územní řízení a jedná se o detailech provedení s majitelem obchodního domu. Jednání jsou podle něj velmi náročná a ještě nejsou uzavřena.

„Ještě letos by však měla přijít na řadu obměna odpadkových košů v centru města, což úplně nesouvisí s revitalizací náměstí, ale jde o zcela samostatnou akci pana primátora Ryšky a pana radního Beke. Sehnali soukromé peníze a za ně chtějí vyměnit vysloužilé a nevzhledné odpadkové koše na náměstí a v přilehlých ulicích centra,“ říká závěrem Radovan Daněk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky náměstí, pokojíček, lavička, posezení, jerlín, strom, revitalizace, Masarykovo, radnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Jihlavě se ptají po dalších lavičkách v „pokojíčku“. Rádi bychom je doplnili ještě letos, říká radnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.