Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Havíření 2023: Jihlavou znovu projdou havíři. Náměstí ožije jarmarkem, Smetanovy sady festivalem

Lidé v Jihlavě po dvou letech zažijí další ročník Havíření. Tato tradiční akce se bude konat o svatojánském víkendu od 23. do 25. června. Kromě tradičního průvodu v kostýmech se chystá i jarmark a také divadelní festival.

Slavnou historii Jihlavy - města zrozeného ze stříbra - havířský průvod s přestávkami připomíná už více než 200 let. Letos vyjdou krojovaní havíři do ulic celkem třikrát. „Na Masarykově náměstí vystoupí z jihlavského podzemí v pátek 23. června ve 21 hodin a v sobotu 24. června v 10 hodin, a po slavnostní ceremonii vyjdou na průvod městem až na místo konání doprovodného festivalu ve Smetanových sadech," přiblížil za marketingové oddělení Brány Jihlavy Michal Plaček.  V neděli pak havíři vyrazí v 9:00 ze ZŠ Křížova na tradiční pouť ke Kostelíku Svatého Jana Křtitele.

„V průvodu už letos máme přes sto dětí, ale stále máme ještě pár kostýmů volných. Budeme moc rádi, když se nám ozvou maminky a tatínkové, kteří by se s dětmi chtěli zapojit do naší nejslavnější jihlavské tradice,“ zve do průvodu Milan Kolář ze spolku Jihlavský havířský průvod s tím, že zájemci najdou bližší informace na webu

Jarmark a festival ve Smetanových sadech 

Havířský průvod bude nejen o tradičním kostýmovaném průvodu. Organizátoři chystají také bohatý doprovodný program. Ten začne hned v pátek 23. června jarmarkem na Masarykově náměstí. Slavit se ale bude především na hudebně divadelním festivalu ve Smetanových sadech, kde v pátek a sobotu vystoupí přes dvacet hudebních skupin a divadelních souborů.

„V pátek jsou na programu koncerty kapel Sebranka Jazz Orchestra a Spaziergang nebo vystoupení pouličního Teátru Víti Marčíka. Dalšími pozvanými divadly jsou soubory Já to jsem, Divadlo Líšeň, De Facto Mimo nebo Nebezpečné divadlo. V sobotu pak návštěvníky čeká velkolepý večírek s kapelami Brouci Band, Circus Problem nebo The 6 Fireballs. Vrcholem festivalové scény bude galakoncert Symfonického orchestru ZUŠ Jihlava s pěveckým souborem Melodie a dalšími hosty," doplnil Michal Plaček s tím, že všechny akce jsou na Havíření 2023 pro návštěvníky zdarma. 

Nedělní pouť u Kostelíka Svatého Jana Křtitele proběhne tradičně v režii jihlavských havířů, kteří vždy chystají program pro celou rodinu. Organizátoři slibují například domácí pohoštění, tvůrčí dílny, harminikáře, jazz, přijedou i komedianti z divadla T.E.J.P.

Ohodnoť článek

Foto Havířský průvod | Zdroj Brána Jihlavy

Štítky historie, tradice, stříbro, havíření, průvod, centrum, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havíření 2023: Jihlavou znovu projdou havíři. Náměstí ožije jarmarkem, Smetanovy sady festivalem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.