Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plavkyně z Třebíče zachránila ženu, co zkolabovala. Ještě ve vodě mi tiše děkovala, říká Andrea Klementová

Úspěšná plavkyně v ledové vodě Andrea Klementová se začátkem dubna účastnila závodů na Olomoucku. A tam ukázala, že je nejen výbornou sportovkyní, ale i to, že má srdce na dobrém místě. Andrea neváhala a skočila do vody v momentě, kdy se její plavecká kolegyně začala topit v ledové vodě. Za tento čin byla nyní oceněna vedením městě Třebíč, odkud Andrea Klementová pochází.

„Její pohotovost a odvahu ocenili zástupci vedení města, kteří Andreu pozvali na radnici a předali jí za město dárek - vodotěsné hodinky z chirurgické oceli s vyrytým věnováním,“ sdělila na webu města Třebíč mluvčí Irini Martakidisová.

Zlatá plavkyně v kilometrovém závodu Andrea Klementová zachránila život jiné otužilkyni, která se topila

Hrdinský čin má na svém kontě úspěšná třebíčská otužilkyně Andrea Klementová. Během víkendových závodů v Zářičí na Olomoucku totiž zachránila život jiné plavkyni. Ta se topila ve studené vodě.

Co se na závodech vlastně stalo?

Víkendový dubnový závod v Zářičí na Olomoucku odstartovali plavci na 100 metrů. Během jejich závodů se rozvičovali ti, kteří plavali jeden kilometr. Mezi nimi byla i dvacetiletá závodnice Andrea Klementová. Otužilci si nasazovali čepice, brýle, protahovali se, a vtom se z vody ozývaly zvláštní zvuky a bylo vidět mávání rukou. Mezi plavci na břehu se začalo ozývat: ,,Tam se někdo topí.“

Andrea Klementová v tu chvíli zpozorněla také, ani vteřinu nezaváhala, odhodila svůj kabát, který měla v tu chvíli ještě oblečený, skočila do vody a okamžitě plavala k ženě, která se v tu chvíli topila. 

Andrea Klementová se narodila v roce 2003, od dětství žije v Třebíči, dříve se věnovala klasickému plavání. To se ale změnilo v roce 2019 během uzavírky plaveckých bazénů, kdy se začala věnovat zimnímu plavání.

Úspěchy: Na mistrovství světa v zimním plavání v roce 2022 v Hlohově v Polsku získala 4. místo ve volném způsobu a v motýlku, ve své kategorii získala dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili, v mistrovství světa roce 2023 v Samoëns ve Francii získala dvakrát 4. místo, ve své kategorii získala 5 stříbrných a dvě bronzové medaile. V roce 2023 se stala mistryní republiky v zimním plavání ve stylu prsa a také ve volném způsobu.

Andrea Klementová je zároveň nositelkou ocenění Sportovec města Třebíče.

„Byla to tak rychlá akce, že se nedalo nad ničím přemýšlet. Nevnímala jsem nic ani ledovou vodu, do které jsem se vrhla,“ zavzpomínala pro redakci Drbny sportovkyně Andrea Klementová s tím, že je moc ráda, že mohla mladé plavkyni pomoci a že se nestalo něco horšího.

Iniciativní v tu chvíli byla podle Klementové i starší plavkyně, jež s topící se mladou ženou plavala stejný závod. „Právě od ní vycházely první zvuky, že se ve vodě něco děje. Když jsem doplavala já, nejspíše si oddechla, ženu se asi snažila uklidnit, ale nebylo to jednoduché, protože slečna ani nemluvila česky,“ líčí Klementová dubnové dramatické chvíle.

Třebíčská plavkyně doplavala k topící se ženě, strčila pod ní plovák, který Klementové hodili lidé z loďky. „Slečnu jsem dotáhla ke břehu a všechno dobře dopadlo. Po cestě jsem ji uklidňovala, aby dýchala, že vše bude v pořádku. Ona mi už ve vodě tichým hlasem děkovala,“ popisuje dvacetiletá úspěšná plavkyně a dodala, že zmíněného ocenění od vedení rodné Třebíče si velmi váží. „Stejně tak si vážím dlouhodobé podpory, které se mi od města pravidelně dostává. Stojí za mnou při každém úspěchu, a já jsem ráda, že mohu naše město reprezentovat,“ říká Klementová.

Po maturitě opět do bazénu 

Jejím dalším životním milníkem je úspěšné složení maturitní zkoušky. „Momentálně pro mě byla nejdůležitější maturita a soustředila jsem se opravdu jen na to. A včera se zadařilo,“ usmívá se Andrea Klementová.

Dodala, že dva týdny teď nebyla v bazénu. „To je snad rekord. A jelikož je to první den, tak jsem ještě nezačala příliš plánovat, ale jsem si jistá, že program bude nabitý. Bohužel otužování se chýlí ke konci, ale v bazéně snad léto přežiju. Obecně bych ráda v létě vyzkoušela nějaké dálkové plavání a možná by stál za úvahu i otužovací sud na zahradu. Za odměnu, za tu maturitu,“ dodává spokojeně Andrea Klementová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Klub ledních medvědů Třebíč, Město Třebíč

Štítky pomoc, záchrana, plavkyně, otužilkyně, ocenění, Andrea Klementová, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plavkyně z Třebíče zachránila ženu, co zkolabovala. Ještě ve vodě mi tiše děkovala, říká Andrea Klementová | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.