Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Tygřice Surya zamávala Jihlavě, stěhuje se do Francie. Jihlavská zoo v blízké době očekává nového samce

I druhá tygřice, která se v roce 2018 narodila v jihlavské zoo, našla svůj nový domov v zahraničí, konkrétně ve francouzské Zoo de la Boissière du Doré. Tam v pořádku dorazila v pátek ráno, časem by se měla stát součástí nového chovného páru.

V roce 2018 se v jihlavské zoologické zahradě narodila dvojčata tygrů sumaterských, z čehož zavládla obrovská radost. „Bylo však samozřejmé, že zde nemohou všichni tygři zůstat natrvalo. Počítali jsme tedy s tím, že časem odjedou mladé samice do nových domovů,“ přiznává ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák.

Jihlavskou zoo opouští i druhá tygřice, která se zde narodila před pěti lety. Míří do Francie

Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív...

První z nich, Mau, odjedla již v roce 2020 do Německa, konkrétně do Zoo Krefeld. Transport se uskutečnil po jednání s koordinátorem vedoucím Evropskou plemennou knihu pro tento druh. Mau se zde vede dobře, dokonce už odchovává vlastní mláďata.

Odjezd druhé tygřice se uskutečnil tento týden. „Suryu jsme nalákali do přepravní bedny, která je součástí systému přepouštěcích boxů uvnitř pavilonu šelem. Poté jsme ji přesunuli do transportní bedny, ve které vyrazila na cestu do francouzské Zoo de la Boissière du Doré,“ popsala Simona Kubičková z marketingového oddělení jihlavské zoo.

V pátek v brzkých ranních hodinách dorazila tygřice v pořádku na místo. „Postupně se bude seznamovat s novým prostředím. Stane se zde součástí nového chovného páru a my věříme, že stejně jako Mau bude mít časem mláďata,“ dodala Kubičková.

Samice Činta, která v Jihlavě zůstala, však nezůstane dlouho sama, momentálně vedení jihlavské zoo očekává příjezd nového chovného samce. Přesný termín transportu však zatím není znám, v tuto chvíli probíhají úkony spojené s přípravou samotného dovozu. Pokud ale vše půjde dobře, časem se jihlavská zoo dočká dalších mláďat tohoto ohroženého druhu tygra.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo de la Boissière du Doré | Zdroj Zoo Jihlava

Štítky příroda, zoo, Jihlava, tygr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tygřice Surya zamávala Jihlavě, stěhuje se do Francie. Jihlavská zoo v blízké době očekává nového samce | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.