Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ochutnejte Třebíčsko, malebnou oblast na Vysočině

PR článek

Místo, které nabízí jedinečné památky a malebnou přírodu. Vydejte se na jihovýchod Vysočiny objevit jedinečné památky židovského osídlení, ochutnat židovské cukroví nebo poznat židovskou kulturu.

Třebíč - město památek a kultury

Turistická oblast Třebíčsko se rozprostírá od Náměště na Oslavou až k Jemnici. Vaše putování můžete zahájit v Třebíči. Zdejší židovskou čtvrť najdete na levém břehu řeky Jihlavy, nadohled od zámeckého areálu. Jedná se o jediný doklad židovské kultury mimo území Izraele, zapsaný na prestižní seznam UNESCO. V letošním roce to bude už dvacet let od chvíle zapsání baziliky sv. Prokopa a židovské čtvrti se židovským hřbitovem na list Světového kulturního dědictví. Přidaná hodnota třebíčských památek UNESCO spočívá především v tom, že zde na jediném území vedle sebe po staletí žili křesťané a Židé, dvě odlišná etnika rozdílného náboženství, kultury a tradic, a to bez větších konfliktů. Židovské památky se nachází i mimo Třebíč. Nechte se pozvat do Police, Jemnice a Moravských Budějovic.

Jedinečné židovské ghetto v Polici u Jemnice

V Polici u Jemnice můžete celoročně navštívit unikátní synagogu venkovského typu. Synagoga je součástí židovského ghetta, jedinečného urbanistického celku vytvořeného v 18. století. Zástavbu uzavírá židovský hřbitov, kde najdete jeden netypický náhrobek. Je na něm vytesaná postava Mojžíše držícího desky desatera. Na židovských náhrobcích by se postavy správně neměly zobrazovat. V létě zve k návštěvě také místní zámek s několika expozicemi.

Židovské hřbitovy – zahrady života

V nedaleké Jemnici se Židé usazovali od středověku. Zdejší komunita byla jednou z nejstarších na Moravě. Židovská čtvrť se nacházela nedaleko zámku, synagogu nechaly pobořit německé úřady během 2. světové války. Jedinou připomínkou židovské komunity tak zůstal hřbitov. Můžete zde obdivovat pravidelné řady náhrobků. Náhrobky jsou umístěny nezvykle kolmo k vrstevnici. Také v Moravských Budějovicích je jedinou památkou na židovské obyvatele hřbitov. Zdejší židovská obec ho nechala zřídit v roce 1908. Moravskobudějovická synagoga postavená v secesním stylu musela v 70. letech 20. století ustoupit stavbě autobusového nádraží. V Moravských Budějovicích otevřelo v loňském roce své brány po rekonstrukci zdejší muzeum. Dvě expozice vás seznámí s Příběhem města a zámku a Řemesly jihozápadní Moravy. Součástí muzea jsou bývalé masné krámy, jedny z mála dochovaných v České republice.

Za židovskou kulturou a gastronomií do Třebíče

Zažít židovskou kulturu můžete třeba v Třebíči, v létě probíhají v židovské čtvrti festivaly, během roku také prohlídky zaměřené na židovské svátky a tradice. Peče se zde cukoví podle židovských receptů, v Zadní synagoze si můžete dát sklenku košer vína nebo zakoupit macesy, košer kávu a košer whisky.

Třebíčsko je oblastí s jedinečnými památkami, malebnou přírodou , divokými údolími řek a regionem, kde po staletí žila dvě náboženská etnika.

Projekt „Marketingové aktivity destinace Třebíčsko - moravská Vysočina“ je realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Třebíč, Police, Jemnice, kultura, Židé

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochutnejte Třebíčsko, malebnou oblast na Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.