Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na opravě vodovodu u Zoo Jihlava se pracovalo i o víkendu. V týdnu by se vše mělo vrátit do normálu

Zhruba 15 tisíc lidí v Jihlavě se před Velikonocemi, konkrétně ve středu 5. dubna, ocitlo bez vody kvůli rozsáhlé havárii vodovodu. Od té doby se pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ) věnují opravě. Situace by se během tohoto týdne měla dát zcela do normálu.

Na opravách vodovodního řadu u zoologické zahrady pod starým Brněnským mostem se pracovalo i během uplynulého víkendu. „Specializované firmě podařilo o víkendu převrtat díry na stávající přírubě poškozené trubky. Dnes pracovníci SMJ provedou dezinfekci polyetylenové trubky a potrubí, které se bude navzájem propojovat. Potom se odeberou vzorky ze stěn trubek. Pokud vyjdou výsledky stěrů dobře, tak provedeme propojení a přetrubnění říčky Jihlávky dočasným potrubím," informoval dnes dopoledne mluvčí SMJ Martin Málek. 

Během zítřka by pak vodohospodáři SMJ měli postupně začít pouštět vodu do opraveného vodovodního řadu. Když se vše povede, tak by se průtok i tlak vody měl stabilizovat. „Postupně už by mělo být vše v pořádku. Nemělo by docházet zejména k výkyvům tlaku a nedostatku vody pro odběratele, kteří bydlí v lokalitách, kde je zasáhla havárie na vodovodním řadu," ujistil mluvčí SMJ. 

Jako kdyby prasklo dno hrnce

Náměstek primátora Radek Popelka (ANO) řekl, že pokud by si člověk představil Jihlavu jako pomyslný hrnec s vodou, prasklo jeho dno. Voda vytekla do řeky. „Byl to poměrně masivní výtok, proto došlo k vyprázdnění ostatních trubek," uvedl Radek Popelka. Další porucha na vodovodní síti se následně stala v ulici Na Kopci, opravená byla o den později.

Potrubí pod řekou u zoo, které prasklo, je staré přibližně šedesát let. Radek Popelka připomněl to, že havárie se stala v době, kdy venkovní teploty kolísaly a půda v okolí byla zmrzlá.

Náklady na odstranění havárie zatím nebyly vyčísleny. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Myriams-Fotos/ pixabay | Zdroj Služby města Jihlavy

Štítky havárie, vodovod, zoo, porucha, pitná, voda, SMJ, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na opravě vodovodu u Zoo Jihlava se pracovalo i o víkendu. V týdnu by se vše mělo vrátit do normálu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.