Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Havárie vodovodního řadu na sídlišti Na Kopci je opravena, nevylučují se ale další problémy

Jihlavu ve středu zasáhly hned dvě poruchy vodovodního potrubí. Na první, která vznikla nedaleko zoo a od zdroje pitné vody odřízla třetinu města, navázala další havárie v ulici Na Kopci. Jak ve čtvrtek odpoledne informovaly Služby města Jihlavy, i tu se již podařilo opravit. V tuto chvíli se již napouští voda do celého systému, i když komplikace se místně nedají vyloučit.

Středa byla z hlediska jihlavského vodovodního potrubí opravdu velmi komplikovaná. Nejprve kolem 18. hodiny došlo k havárii na páteřním potrubí na vodovodním řadu u Zoo Jihlava pod starým Brněnským mostem. Protože se jednoalo o velkou havárii, bylo bez vody až 15 tisíc Jihlavanů. Již hodinu po nahlášení poruchy se povedlo najít místo havárie a poškozenou část uzavřít, a tím umožnit zásobování zbytku Jihlavy pitnou vodou. „Porucha je opravdu rozsáhlá, je to na jedné z hlavních trubek, která zásobuje velkou část Jihlavy. Oprava bude velmi komplikovaná,“ řekl náměstek primátora Radek Popelka.

Lidem v Jihlavě po havárii opět začíná téct voda. Může být ale zakalená s kolísavým tlakem

Přes 15 tisíc lidí v Jihlavě se během včerejšího večera ocitlo bez pitné vody. Může za to rozsáhlá porucha na vodovodním potrubí nedaleko zoologické zahrady. S tou ještě i dnes bojují pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ).

Při zpětném tlakování trubek však došlo k další poruše v ulici, tentokrát na vodovodním řadu na sídlišti Na Kopci. „Příčinou havárie byl příční zlom na potrubí o průměru 150 mm, který byl spraven opravným třmenem. K havárii došlo při opětovném tlakování a napouštění potrubí,“ potvrdil ve čtvrtek odpoledne Martin Málek, tiskový mluvčí Služeb města Jihlavy s tím, že místo poškození se jim podařilo najít a opravit.

Aktuální informace ohledně rozsáhlé havárie vody najdou lidé ZDE. 

„Momentálně už napouštíme vodu do celého systému, ale musíme to dělat pozvolně, aby nedošlo opět k nějaké havárii, kterou samozřejmě i tak nemůžeme vyloučit,“ přiznal Málek. Nevyloučil rozvněž, že ve spodní části Masarykova náměstí a na ulicích Fibichova, Zahradní, Ke Skalce, Polní, Mošnova a dalších v této lokalitě, může docházet ke kolísání tlaku, zákalům vody, zavzdušňování a poklesu tlaku vody ve vyšších patrech budov.

Služby města Jihlavy už vydaly pokyn kotelnám, které se nacházejí v postižených místech, že mohou začít ohřívat vodu a posílat ji do topného systému. „Celou situaci sledujeme a vyhodnocujeme každých 20 minut na tlakoměru, který je umístěný ve Fibichově ulici,“ dodal Martin Málek. Vodohospodářští pracovníci SMJ budou o víkendu monitorovat stav vodovodního řadu v postižených lokalitách, odkalovat zákaly ve vodě a doplňovat vodu do cisteren s pitnou vodou.

Náhradní zásobování pitnou vodou je zajištěno několika cisternami. Jejich polohu můžete sledovat na speciální mapě

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky voda, havárie, pitná, porucha, cisterna, SMJ, Jihlava, Na Kopci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havárie vodovodního řadu na sídlišti Na Kopci je opravena, nevylučují se ale další problémy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.