Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Patnáct tisíc lidí v Jihlavě je bez vody. Celou noc budou k dispozici cisterny

, aktualizováno 5. dubna 2023, 21:45

Stovky domácností v Jihlavě jsou aktuálně bez vody. Důvodem je rozsáhlá havárie na vodovodním řadu u Zoo Jihlava pod starým Brněnským mostem. Lidé si mohou chodit pro pitnou vodu do přistavených cisteren. Ty mění své umístění dle momentální potřeby.

K havárii došlo dnes kolem 18. hodiny. „Problém je na páteřním potrubí o průměru 350 mm, takže se jedná o velkou havárii, a z tohoto důvodu budou stovky domácností směrem na jihozápad od Jihlavy bez vody. K havárii vodovodního potrubí došlo v oblasti pod vodním tokem, proto je oprava komplikovaná. Úsek s prasklým potrubím je pomocí uzavření šoupat nyní odstaven. Potrubí se bude během noci postupně dopouštět vodou. Vzhledem k rozsahu havárie bude docházet k plnění vodovodů v řádu několika hodin. Pitná voda by měla snad zítra ráno už opět téci," ujistil před půl desátou večer Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy (SMJ).

Dodal, že s velkou pravděpodobností bude docházet v postižených oblastech k zákalům a zavzdušňování potrubí. Momentálně je v Jihlavě bez tekoucí pitné vody zhruba 15 tisíc lidí. „Prosíme občany o trpělivost," dodává Málek. 

Kde jsou zrovna cisterny? 

Cisterny jsou momentálně ve fázi napouštění a co nejdříve budou na místě. Lidé mohou prostřednictvím on-line mapy sledovat aktuální polohu cisterny s pitnou vodou. 

Pro pitnou vodu si lidé v Jihlavě mohou chodit do centrální služebny městské policie na ulici Křižíkova 10 a do vrátnice SMJ na ulici Havlíčkova 64. 

„Cisterny budou celou noc k dispozici občanům a doufáme, že nám přes noc na nich nezamrznou kohouty. Zítra ráno budeme popřípadě řešit další varianty zásobování pitnou vodou. Poruchu se pokusíme zítra alespoň provizorně opravit tak, že to propojíme suchovodem přes reku, aby byla jistota, že voda poteče. Lidé najdou aktuální informace  i na našem webu," dodal Málek. Tam si lze prohlédnout objekty, které jsou aktuálně bez dodávky vody.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Služby města Jihlavy

Štítky havárie, vodovod, voda, cisterna, SMJ, zoo, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Nevíte někdo jak jsou na tom s vodou ? Prodali ji překupníkům takže nemají na investice do rozvoje, obnovení a získání dotací ? Co nato taivanec pepek vyskoč ?

Pondělí, 10. dubna 2023, 08:52Odpovědět

Patnáct tisíc lidí v Jihlavě je bez vody. Celou noc budou k dispozici cisterny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.