Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Vysočině se testuje první ekologický transformátor na území České republiky

Společnost EG.D, která patří do skupiny E.ON, od začátku roku testuje na Vysočině první transformátor s ekologicky odbouratelnou náplní v České republice. Na jeho nasazení do provozu se dohromady s EG.D podílely Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni a technologičtí partneři EGÚ a Trafo CZ.

Čím dál větší roli při distribuci elektrické energie sehrává i otázka ochrany životního prostředí a společnost tak hledá nové cesty, jak přírodu zatěžovat co nejméně. Od začátku roku proto na Vysočině testuje první transformátor s ekologicky odbouratelnou náplní v České republice. Na jeho nasazení do provozu se dohromady s společností EG.D podílely Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni a technologičtí partneři EGÚ a TRAFO CZ.

„Na první pohled není nový ekologický transformátor odlišný oproti normálním hermeticky uzavřeným olejovým trafům. Má podobné parametry, výkon, rozměry i hmotnost. Jeho hlavní výhodou je, že namísto syntetického minerálního oleje používá ekologicky odbouratelnou náplň. Pokud by došlo k úniku kapaliny do okolí, tak nebude kontaminovaná půda nebo vodní zdroje,“ přibližuje Jan Vrzal, senior technik standardů společnosti EG.D.

Ekologický transformátor umístili energetici v Olešné u Nového Města na Moravě na venkovní sloupovou trafostanici, tím je vystaven vlivům počasí, jako jsou slunce, vítr, déšť či mráz. Pokud se osvědčí, budou právě na těchto typech trafostanic umisťovány ekologická trafa i v budoucnu.

„Od začátku ledna, kdy jsme eko trafo nainstalovali, jsme nezaznamenali žádný problém. Je v provozu a plní svou funkci. Zkoušet ho budeme do května. Potom provedeme analýzu výsledků a budeme vše chtít dotáhnout do aplikační fáze,“ dodává Jan Vrzal.

Společnost EG.D začala řešit biologicky odbouratelné elektroizolační kapaliny s Fakultou elektrotechnickou Západočeské univerzity v Plzni už před osmi lety v rámci projektu Národního centra pro energetiku II. Za konceptem ekologického transformátoru stojí Pavel Trnka, profesor Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity. Ten společně se svým týmem nejdříve vyvinul požadovanou ekologickou elektroizolační kapalinu a následně naprojektoval transformátor tak, aby splňoval evropské směrnice na nízkoztrátový provoz.

„Přístroj musel být navržen přímo pro použití přírodního esteru, který má některé vlastnosti odlišné od standardních náplní a otestovány musely být i jednotlivé komponenty kvůli materiálové kompatibilitě. Děkuji společnosti EG.D za spolupráci a nasazení transformátoru v provozu,“ říká Pavel Trnka ze Západočeské univerzity v Plzni.

Další partner, společnost EGÚ, pak prováděla měření či experimentální práce v laboratoři. Ekologický transformátor vyrobila společnost Trafo CZ. Vývoj, výroba a testovaní přístroje přišlo zhruba na 25 milionů korun.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto EG.D | Zdroj EG.D

Štítky ekologie, elektřina, transformátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se testuje první ekologický transformátor na území České republiky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.