Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Měsíc mimo výběh. Samice rysa z jihlavské zoo je stále na útěku, lidé ji zahlédli kousek od Jihlavy

Už měsíc je na útěku čtyřletá samice rysa ostrovida, která opustila brány Zoo Jihlava. Tato kočkovitá šelma se vloni 22. prosince v podvečerních hodinách lekla při prořezávání křovin a v panice se jí podařilo přeskočit velkou vzdálenost mezi stromy. Tím se dostala mimo výběh. A chovatelům jihlavské zoo se ji zatím nepodařilo chytit.

Na jihlavskou zoo se obrací lidé, kteří měli rysa zahlédnout. Nejčastěji uvádí, že se zvíře pohybuje do pěti kilometrů od krajského města Vysočiny. Podle informací od Simony Kubičkové z marketingového oddělení zoo rysa zachytila i fotopast myslivců.

Zoologická zahrada Jihlava je příspěvkovou organizací města. Vloni jejími branami prošlo 353 300 lidí, zatím nejvíc.

„Lidé nám sem tam napíšou či zavolají, že rysa zahlédli nebo našli nějaké pobytové znaky. Všechno se to prověřuje," uvedla Simona Kubičková. Nalezené stopy se dají vyfotit nebo si je zoologové zajedou prohlédnout na místo. Obtížněji se podle ní ověřuje to, jestli někdo skutečně rysa zahlédl, nebo jestli to nemohlo být jiné větší zvíře. Podle Kubičkové je potřeba vytipovat lokalitu, kde se samice pohybuje, teprve pak by bylo možné připravovat nějaký způsob odchytu.

Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, jde o čtyřletou samici. „Ve výběhu byla s druhou samicí, té je 10 let," uvedla již dříve redakci Drbny Simona Kubičková. Zároveň uklidňuje veřejnost, pro své okolí samička rysa není nebezpečná. Podle Kubičkové se jedná o plaché zvíře.

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma Evropy. Jeho hmotnost bývá nejčastěji okolo 20 kg, samice jsou vždy menší. Charakteristickým znakem těchto šelem jsou trojúhelníkovité uši s černými chomáčky chlupů na konci a černý konec ocasu, mnoho jedinců má lícní chlupy prodloužené v licousy. 

Jak rys loví? Rys na svoji kořist číhá, opatrně se připlíží a útočí z bezprostřední blízkosti, nepronásleduje ji na delší vzdálenosti, úspěšný bývá zhruba v polovině útoků.  Rys se živí převážně menšími kopytníky - srnčí zvěří.

Teď na útěku může ulovit různé hlodavce, zajíce nebo také slepice. „Prosíme veřejnost, aby v případě, že ji zahlédne se ji nesnažila odchytit, ale volala hlavnímu zoologovi jihlavské zoo Richardovi Vidunovi, a to na telefonní číslo 737 266 421," vzkazuje Kubičková. 

Útěky v roce 2022

Každá zoologická zahrada, ta jihlavská není výjimkou, musí čas od času řešit nějaký ten útěk zvířat. „Nedá se říct nějaké průmeřné číslo, kolik zvířat za rok uteče. Občas se to stane. V roce 2022 uprchly tři zebry a na konci roku zmíněná samice rysa čili celkem čtyři zvířata. Zebry utekly společně, čili se jedná o dva útěky za rok 2022," shrnul Drbně ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák. 

Opět doma. Tři zatoulané zebry z jihlavské zoo jsou zpět ve výběhu, mají jen drobné oděrky

Po Jihlavě se dnes několik hodin pohybovala trojice zeber Burchellových. Chovný hřebec a klisna s jedním z letošních mláďat se pohybovali po Jihlavě v širším okolí zoologické zahrady. Odchytit a převézt zpět do zoo se je podařilo po několika...

Útěk čtyřleté samice rysa samozřejmě budí ohlas na sociálních sítích, veřejnost útěk samičky rysa bedlivě sleduje. Jedna skupina lidí přeje chovatelům, aby zvíře brzy odchytili a vrátilo se zpět do výběhu. „Snad se brzy najde a nic se jí nestane," vzkázala na Facebooku Karolína Buchtelová. Řada lidí ale naopak „fandí" zvířeti, přeje mu svobodu. „Svoboda je úplně nejvíc! Moc jí to přeju. Utíkej, holčičko, co ti síly stačí a užívej si svobody," přidala svůj názor do diskuze Ivana Straková. 

Dobrou zprávou pro zoologickou zahradu i veřejnost je to, že všechna zvířata, která v minulosti utekla, se navrátila zpátky do zoologické zahrady. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky rys, samice, útěk, šelma, výběh, příroda, zoo, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měsíc mimo výběh. Samice rysa z jihlavské zoo je stále na útěku, lidé ji zahlédli kousek od Jihlavy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.