Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Do Třeště se sjíždějí lidé z celé republiky. Betlémáři je zvou do svých domácností

Betlémská cesta opět po roce láká davy lidí do Třeště. Zájemci mohou navštívit několik domácností, kostel svaté Kateřiny, zámecký hotel, muzeum i expozici v Schumpeterově domě. Možnost mají do 2. února.

Betlém je k vidění i u řezbáře a betlémáře Jana Bukvaje, který se svému koníčku věnuje už desítky let. Pod jeho rukama se lipové špalky mění ve vesničany s výraznými obličeji, které mezi ostatními figurkami poznáte na první pohled. V minulých letech do svého betlému vyřezal typické venkovské výjevy, například zabijačku, dědu v kadibudce, rybáře, houbaře nebo kluka na hruškách. Pro radost dětem udělal nejrůznější lesní zvířata. V obrovském betlému mnoho tolik motivů a originálních nápadů. „Letos máme betlém přístupný asi od půl druhé odpoledne. Lidí se tu vystřídalo hodně mezi svátky. Zájem je jako vždy velký," říká Jan Bukvaj.

Betlémská cesta v Třešti 2023

Pondělí, 9. ledna 2023, 09:09

Betlémská cesta
Betlémská cesta

Návštěvníkům letos otevírá dveře také Josef Novotný, který bydlí ve stejné ulici. Vedle starého lidového díla u Novotných uvidíte práci syna Hynka. „Syn se věnuje vyřezávání figurek asi pět let a jde mu to skvěle. Vytvořil například svoji babičku a sestru nebo místního známého pošťáka," vysvětluje Josef Novotný.

(NE)OBYČEJNÍ: Pro rodinu i pro návštěvníky. Josef Novotný z Třeště o betlém pečuje téměř čtyřicet let

Stmívá se. Dědeček bere vnoučata k betlému, děti se už se moc těší. Kdo z nich tentokrát bude na řadě a položí malého Ježíška do jesliček? Tak vypadá Štědrý večer u Novotných z Třeště. Z krásné vánoční tradice se těší nejen rodina. Díky její...

Lidi míří i do expozice Spolku přátel betlémů v Schumpeterově domě, kde je čekají nové betlémy, krásné zařízené prostory v selském stylu a promítání dokumentárního filmu.

Kdo by chtěl Betlémskou cestu projít, má čas do Hromnic, tedy do 2. února. Aktuální informace se dozví právě v Schumpeterově domě. 

Ohodnoť článek

Štítky betlém, betlémář, tradice, historie, Betlémská cesta, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Do Třeště se sjíždějí lidé z celé republiky. Betlémáři je zvou do svých domácností | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.