Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Pro rodinu i pro návštěvníky. Josef Novotný z Třeště o betlém pečuje téměř čtyřicet let

Stmívá se. Dědeček bere vnoučata k betlému, děti se už se moc těší. Kdo z nich tentokrát bude na řadě a položí malého Ježíška do jesliček? Tak vypadá Štědrý večer u Novotných z Třeště. Z krásné vánoční tradice se těší nejen rodina. Díky její vstřícnosti mají tu možnost i návštěvníci, pro které budou u Novotných dveře otevřené. 

Vždy, když vás třešťský betlémář pozve k sobě domů, je to svátek. Necháte se okouzlit podobou starodávných Vánoc, která se zachovala do dnešních dnů. A hlavně vnímáte, jak moc je pro místní lidi důležitá. Jsou to setkání veselá, milá a dojemná. 

Nejde jen o vánoční tradici, dělám to pro vnoučata. Těch už je teď tolik, že se na Štědrý večer předhánějí, kdo položí Ježíška do jesliček. Potom máme takový malý koncert a rodinnou sešlost," popisuje vánoční tradici Josef Novotný a ukazuje mi Jezulátko, které v betlému zatím není. Nejsou tam ani tři králové, v betlémské scéně přibudou šestého ledna.


 
Těmto i dalším starým figurkám je něco přes sto let. Švec František Vrátil je řezal ševcovským nožíkem. A ten rozdíl je dobře vidět.

Vyřezal i svoji babičku

Nejsou propracované do detailů jako ty, které se dělají dlátkovou technikou. Třeba jako postavičky od syna Hynka. Profesionální hasič se vyřezávání věnuje asi pět let. Začal s tím, když marodil. Vzal do ruky dlátko a hned mu to šlo velmi dobře. 

„Máme tu starý betlém, typicky třešťský, kde jsou hlavně barvené figurky od Vrátila a několik figurek od dalších autorů. A pak je tu menší betlém s Hynkovými figurkami, které nechává přírodní. Vyřezal i svoji babičku," říká Josef Novotný s tím, že lide u nich uvidí, jak se betlémářství za ty roky proměnilo. 

Právě ona zmíněná babička Lidmila Vokřínková v osmdesátých letech založila rodinnou tradici. Byla věřící a ctila tradici narození Krista. A když viděla betlém na návštěvě u Roháčků, zalíbil se jí a začala ho shánět. Betlém nakonec odkoupila od dcery Františka Vrátila Aloisie Ferdové. 

„Býval vystavený ve výloze Ferdovy trafiky na rohu naproti radnice, kde je nyní supermarket. Tam ho cestou do školy vídala moje manželka a toužila po něm. Když musel dům s trafikou ustoupit nové výstavbě, Ferdovi se museli odstěhovat. Betlém po domluvě prodali mé tchýni.  A mé manželce se tak vlastně splnil dávný sen," vypráví Josef Novotný. 

Betlém Josefa Novotného

Sobota, 17. prosince 2022, 12:22

Betlém Josefa Novotného
Betlém Josefa Novotného
 

Hned od roku 1985 rodina betlém hned začala stavět a ukazovat návštěvníkům. S těmi Josef Novotný už zažil hodně veselých historek. Třeba s dlouholetým organizátorem zájezdů z Prahy. 

Řekli jsme si, že si připijeme slivovicí. Ťukli jsme si a babky, co stály frontu na betlém, se vykašlaly na betlém a udělaly frontu na slivovici. Musel jsem jít pro další láhev, abych všechny pohostil. Rozkřiklo se to a traduje se, že tady tak musím pohostit každého. Ale zásoby se tenčí," směje se při vzpomínce betlémář z Třeště.

Třešťské betlémy
První vyřezávané figurky se do Třeště dostaly z Rakouska, později začali vyřezávat i místní lidé.  Tradice ve městě je stará asi dvě stě let. Figurky si lidé nejprve dávali do mechu, který sloužil na oknech jako izolace.  Později začali vytvářet první malé betlémy. Přidali mech, pařezy, přírodniny. Betlémy stavěli nad postele, jinde nebylo místo. Postupně se betlémy zvětšovaly. Dnes můžeme vidět i takové, které mají rozměry třeba pět krát dva metry, nebo i větší.  Třešťské betlémy mají tři části, zbořeniště se scénou narození, město a pastviny. Zakončením je malované pozadí, zvané lončoft. V betlémech se prolíná biblická tradice s tou lidovou, exotické motivy s typicky vysočinskými. Nechybí postavičky z Třeště, jako jsou třeba bratři Krčové nebo Božka Melšová. Figurky staršího data jsou barvené. V současné době někteří tvůrci nechávají přírodní vzhled figurek. Betlémáři se navštěvovali mezi sebou, nechali nahlédnout i své sousedy. Postupně se z toho po refoluci stala Betlémská cesta - organizovaná atrakce pro turisty. 

A hned přidává další vtipnou situaci. Za ni může pán, který toho o betlému zřejmě věděl víc než majitel.

Postavil se před betlém a řekl, že to máme špatně. Ptal jsem se, co má na mysli. Vypadlo z něj, že Panna Marie a Josef stojí naopak. Jenže figurky jsou vyřezané tak, že Panna Marie musí být z našeho pohledu napravo od jesliček, protože při příchodů tří králů chová Ježíška v náručí. Jinak to u nás tedy nejde udělat," popisuje výměnu názorů Josef Novotný. 

Napálil návštěvníka

Figurky ale prohodil, jak si návštěvník přál.  A jak stál na židli, napadlo ho najednou, jak ho napálí. „Říkám mu, že když je tak chytrý, tak ať mi poradí, kde mají stát oslík a volek. On nevěděl. Tak přišla moje chvíle. A povídám mu, že vůl musí být blíž k Ježíškovi, protože má dech teplejší než osel. Tak aby Ježíškovi nebyla zima. Pán už jen koukal a ostatní se smáli," dodává třešťský betlémář. 

U Novotných najdete i jednu specialitu pro návštěvníky z Brna, kterých jezdilo na betlémy do Třeště hodně. Je to propast Macocha. Mají tu také něco pro děti, mohou si zazvonit na zvoneček nebo hledat schovaná zvířátka.

Je mi jasné, že se k Novotným musím zajít podívat i s dětmi, určitě budou nadšené. Obdivovat krásu třešťských betlémů můžete i vy, a to od 26. prosince do 2. února.  Které domácnosti umožní vstup návštěvníkům, zjistíte na webu města nebo na místním informačním centru. 

Ohodnoť článek

Štítky Vánoce, tradice, betlém, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Pro rodinu i pro návštěvníky. Josef Novotný z Třeště o betlém pečuje téměř čtyřicet let | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.