Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kostel sv. Jana Křtitele na Jánském kopečku bude mít novou střechu, vyjde na 3,5 milionu korun

Střecha kostela sv. Jana Křtitele na Jánském kopečku v Jihlavě potřebuje opravy asi za 3,5 milionu korun. Část krovu je napadená dřevomorkou, vyměnit je potřeba šindele a rekonstruovat klempířské prvky, především okapy a svody dešťové vody. O dotace na jeho opravy bude žádat římskokatolická farnost při kostele svatého Jakuba, která památku spravuje.

„Nabízí se Havarijní program Ministerstva kultury ČR a mimořádný příspěvek statutárního města Jihlavy," uvedla pro městský web Dana Závodská, vedoucí oddělení památkové péče. Pokud budou žádosti o dotace úspěšné, měly by podle ní práce na opravě kostelní střechy začít už příští rok zjara.

Jednolodní kostel svatého Jana Křtitele z přelomu 12. a 13. století stojí na románských základech, je v místě nejstaršího jihlavského osídlení. Byl založený na levém břehu řeky, při brodu na Haberské stezce. Stezka byla jednou z hlavních středověkých obchodních cest spojujících Čechy a Moravu. Kostel prošel v roce 1695 raně barokní úpravou.

Začaly opravy kostela sv. Ignáce. Po rekonstrukci chce nabídnout atraktivní program pro veřejnost

Kostel svatého Ignáce na historickém náměstí v Jihlavě chce římskokatolická farnost po opravách víc otevírat veřejnosti. Stavbaři začali letos zjara opravovat střechu, krov a průčelí kostela. Práce skoro za 30 milionů korun dotované z takzvaných...

Farnost při kostele svatého Jakuba v Jihlavě má v péči víc kostelů. U bývalého jezuitského kostela svatého Ignáce na Masarykově náměstí začali stavbaři letos na jaře opravovat střechu, krov a průčelí. Tyto práce skoro za 30 milionů korun jsou dotované z takzvaných norských fondů, dokončené by měly být příští rok na podzim. Farnost na ně pořádá také sbírku. Zástupci farnosti při příležitosti zahájení oprav uvedli, že by se v tomto kostele mělo po opravách konat víc kulturních akcí i výstavy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, památky, církve, správa, stavby, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel sv. Jana Křtitele na Jánském kopečku bude mít novou střechu, vyjde na 3,5 milionu korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.