Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Novoroční oslavy se vším všudy. Nad Jihlavou se rozzáří i původně neplánovaný ohňostroj

Novoroční ohňostroj se nakonec oproti původním zprávám v Jihlavě uskuteční, naskytla se totiž možnost financovat ho ze soukromých zdrojů. Vyvrcholení novoročních oslav bude předcházet podávání svařáku nebo čaje radními města Jihlavy.

Kvůli všudypřítomnému zdražování a úsporným opatřením vedení města okázalé novoroční oslavy s ohňostrojem původně nezvažovalo. „Zástupci statutárního města Jihlavy přivítají Nový rok slavnostním přípitkem. Ten se uskuteční 1. ledna 2023 na horním Masarykově náměstí od 15 do 17 hodin, kdy budou nápoje lidem rozlévat sami radní i primátor. V nabídce budou převážně teplé nápoje alkoholického i nealkoholického typu," popisoval ještě před necelými třemi týdny mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk

Jihlava šetří, bude bez novoročního ohňostroje. Lidé si mohou dát svařák s primátorem

Všudypřítomné zdražování a všemožná úsporná opatření se projevují také na organizování akcí pro veřejnost. Jednou z nich je třeba i novoroční ohňostroj, který pořádá řada měst. Lidé v Jihlavě se bez něj v prvních hodinách roku 2023 budou muset...

Novoroční svařák a horký čaj na programu zůstává, nakonec však přivítáme rok 2023 i s ohňostrojem. Stane se tak poprvé od roku 2020, následující dva roky zasáhla koronavirová pandemie, kdy se nemohly konat hromadné akce.   

„Protože se naskytla možnost zaplatit ohňostroj ze soukromých zdrojů, vyslyšeli jsme žádosti lidí, aby město oslavilo vstup do nového roku," vysvětlil primátor Petr Ryška, který se po dohodě s ostatními členy vedení města nakonec rozhodl změnu původního postoje. Vyslyšel tak četné žádostí obyvatel.

„I když chápu nutnost úspor, původní rozhodnutí radnice mě mrzelo, ohňostroje mám totiž moc ráda,“ svěřila se Drbně čtenářka Simona Nováková, která zřejmě na náměstí dorazí s rodinou. „Určitě si to užijeme, k Novému roku ohňostroj prostě tak nějak patří.“ Velké pochopení však pro světelnou show nemá Jihlavanka Božena Lajtkepová„Je to zbytečný stres pro naše zvířata, oddychneme si, až bude po všem,“ tvrdí.

Vítáte, že bude v Jihlavě novoroční ohňostroj?

Celkem hlasovalo133 čtenářů

Sedmiminutový komponovaný slavnostní novoroční ohňostroj doprovázený hudbou uvidí Jihlava v neděli 1. ledna 2023 od 17:30. „Po dohodě s ohňostrůjcem, jihlavským rodákem Leo Válkem, se novoroční ohňostroj uskuteční opět v centru Masarykova náměstí a odpálen bude ze střechy obchodního domu Prior,“ doplnil v pondělní tiskové zprávě Radovan Daněk.

Náklady na uspořádání novoroční akce nepřesáhnou celkově 100 tisíc korun, z toho ohňostroj vyjde na 80 tisíc korun. Novoroční svařák zajišťuje Brána Jihlavy, příspěvková organizace města pro kulturu a turistický ruch. Na Nový rok 1. ledna 2020 se takto vypilo 120 litrů svařeného vína a jako dárek radní zdarma rozdali lidem také 895 skleněných hrnečků. Ty budou k dispozici jako novoroční dárek i tentokrát. 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Nový rok, oslava, přípitek, vedení, město, Jihlava, ohňostroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novoroční oslavy se vším všudy. Nad Jihlavou se rozzáří i původně neplánovaný ohňostroj | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.