Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sice bez kluziště na náměstí, zato s běžkařskou tratí u řeky. Náklady jsou desetinové, říká vedení Jihlavy

Na náměstí v Jihlavě letos kvůli drahým energiím nebude postavené kluziště s umělým ledem. S výrobou technického sněhu na trať pro běžkaře v rekreačním areálu Český mlýn radnice zatím počítá. Náklady na energie tam budou v porovnání s kluzištěm desetinové, řekl primátor Petr Ryška (ODS).

„Pokud bychom za energie na náměstí dali milion a půl, tak za zasněžování dáváme na energie 150 tisíc korun," uvedl primátor Petr Ryška. Doplnil, že u kluziště by byly podstatně vyšší také celkové náklady. Vzhledem k energetické krizi je podle něj potřeba elektřinou šetřit, pokud bude spotřeba nižší, budou za ni i lidé platit méně. „A my si myslíme, že bychom měli dát signál, že tyto energeticky nákladné věci letos dělat nebudeme. Ale nechceme utnout úplně všechno," řekl.

Uměle zasněžovaná trať pro běžkaře by měla být ve městě potřetí. První zimní sezonu byla v lesoparku Heulos a před rokem v Českém mlýně, měřila přes půl kilometru. Údržbu trati měl na starost spolek Lyžařské Jihlavsko. Podle webu spolku byl okruh loni v provozu od 26. prosince, lyžovat se na něm dalo 95 dnů.

„Vím, že situace s energiemi je složitá, o to jsem raději, že aspoň ten běžkařský okruh zůstane zachován,“ řekl redakci Drbny Marek Mareš, sportovní nadšenec. „Věřím, že bude přát počasí, aspoň jednou týdně bych rád zašel.“

Podle smlouvy o spolupráci při zajištění technického zasněžení v areálu Český mlýn uzavřené letos v červnu je možné vyplatit z rozpočtu města na celkové náklady spojené s běžkařskou tratí do 600 tisíc korun. „Výdaje na elektřinu jsou v projektu kalkulovány ve výši 150 tisíc korun," uvedl mluvčí města Radovan Daněk. Tato částka se podle něj nebude navyšovat.

„Rozsah projektu bude tedy ovlivňovat zejména počasí. Když bude hodně mrznout, vyrobí se více sněhu a déle vydrží. Když bude naopak mírná zima, bude okruh kratší a pravděpodobně se bude kratší dobu lyžovat," uvedl Daněk.

Náklady na ledové kluziště na náměstí byly loni asi pět milionů korun, letos by to podle mluvčího vzhledem k ceně energií stálo ještě víc. Dřevěná konstrukce s ledovým oválem byla okolo mariánského sloupu vytvořená poprvé v roce 2019 a podruhé loni. Roční přestávku způsobila epidemie koronaviru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, rekreace, správa, Jihlava, AUDIO, energie, mlýn, Petr Ryška, ODS, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sice bez kluziště na náměstí, zato s běžkařskou tratí u řeky. Náklady jsou desetinové, říká vedení Jihlavy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.