Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PRŮZKUM: Největším tabu je pro Čechy debata o menstruaci a homosexualitě

Veřejnou debatu o homosexuálních partnerstvích odmítá víc než třetina lidí v Česku, výrazně častěji muži. Ještě větším tabu je pro Čechy menstruace, podle téměř čtvrtiny by se nemělo ve společnosti mluvit o neplodnosti a rovnosti žen a mužů. Nejméně z vybraných témat lidé odmítají veřejnou debatu o domácím násilí, sexu a psychických onemocněních. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research, dotazovala se víc než tisícovky Čechů.

Otázka se týkala sedmi témat. "Největším tabu ze sledovaných témat je pro Čechy menstruace. O té by na veřejnosti nemluvilo 40 procent z nich," upozornili autoři průzkumu. Mluvit o menstruaci nebo menstruační chudobě, což je omezený přístup k adekvátním menstruačním pomůckám kvůli nízkému příjmu žen, odmítá polovina mužů a 31 procent žen. "Na názor má vliv i věk - mladší lidé by ve společnosti o tomto tématu mluvili výrazně více," uvedla NMS Market Research.

O homosexuálních partnerstvích by se nemělo ve společnosti mluvit podle 36 procent účastníků průzkumu, z mužů podle 44 procent a z žen podle 27 procent. V podobném průzkumu agentury NMS na Slovensku odmítlo veřejnou debatu o homosexuálních partnerstvích 38 procent lidí.

Odpovědi v ČR se různily podle regionu a věku dotazovaných. "Zatímco v Praze a Středočeském kraji považuje homosexuální partnerství za tabu 31 procent lidí, na Moravě to je 41 procent. Více by o homosexuálních partnerstvích ve srovnání s generací dnešních čtyřicátníků a padesátníků mluvila ve společnosti mladší generace." podotkli autoři průzkumu.

Shodně 23 procent lidí v Česku nechce na veřejnosti mluvit o neplodnosti a rovnosti pohlaví. Psychická onemocnění, jako je deprese nebo schizofrenie, odmítá ve společnosti probírat 13 procent Čechů, stejný podíl se nechce veřejně bavit o sexu a sexuální výchově. Domácí násilí je ve veřejné debatě tabu jen pro šest procent dotázaných.

Průzkumu v Česku se letos v září zúčastnilo 1020 lidí ve věku 18 až 64 let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Prague Pride

Štítky ČR, společnost, menšiny, zdraví, LGBT, Česko, menstruace, průzkum, partnerství, NMS Market Research, Slovensko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Největším tabu je pro Čechy debata o menstruaci a homosexualitě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.