Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zemřela farářka Melmuková Šašecí, která mohla být starostkou Telče. Neuvěřitelně laskavá žena, říká Vystrčil

Ve věku 90 let v sobotu 5. listopadu zemřela evangelická farářka, teoložka, historička a pamětnice událostí druhé světové války v Praze Eva Melmuková Šašecí. Tato pro mnohé inspirativní žena byla mimo jiné i jedním ze zakládajících členů Občanského fóra v Telči. Vzpomínku na ni na svém facebookovém profilu zveřejnil i předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Život evangelické farářky 

Eva Romana Melmuková-Šašecí se narodila 25. února 1932 v Itálii, v Římě. V letech 1945–1950 studovala pražské Nerudovo gymnázium, poté mezi lety 1950–1954 studovala na Komenského evangelické bohoslovecké fakultě v Praze, současně s tím i na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Před ukončením svého studia si musela vybrat, kterou fakultu dokončí. Zvolila si evangelickou fakultu a na konci roku 1954 se stala vikářkou Českobratrské církve evangelické v Praze na Smíchově. Po třech letech jí byl na 29 let odebrán státní souhlas k výkonu duchovenské činnosti. 

Eva Melmuková Šašecí v Římě (vpravo), zdroj: Příběhy našich sousedů

Žena mnoha profesí 

Musela si proto vybrat jiné povolání, těch bylo nakonec hned několik. Nejdříve byla zaměstnaná jako krámská v Osvobozené domácnosti, dále jako figurantka v Geodézii Stříbro, laborantka v Západočeských mlékárnách, zaměstnaná byla i v Městském muzeu ve Stříbře či jako zásobovací referentka v Koh-i-nooru v Dačicích.

V roce 1961 maturovala znovu na Střední průmyslové škole potravinářské technologie. V letech 1961–1967 vystudovala externě etnografii a folkloristiku. Doktorát získala v roce 1968.

Evangelická farářka Eva Melmuková Šašecí, zdroj: Příběhy našich sousedů

Farářkou od roku 1986 

Další změna oboru se u Melmukové Šašecí odehrála s nástupem normalizace po roce 1968, kdy další léta strávila ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze. V roce 1986 jí bylo jako invalidní důchodkyni po celkové mrtvici dovoleno působit jako farářka.

Příprava dětí na konfirmací, zdroj: Příběhy našich sousedů 

Působení v Telči 

Tato osobitá dáma významně zasáhla i do politiky na Jihlavsku, konkrétně v Telči. V roce 1989 byla totiž jedním ze zakládajících členů Občanského fóra v Telči a s přehledem vyhrála první svobodné volby do zastupitelstva města, které bylo v této době zapsáno do seznamu UNESCO. Pozici starostky ale nakonec odmítla a dále se věnovala duchovní službě. 

O rok později se Eva Melmuková Šašecí habilitovala na Univerzitě Karlově a pět let přednášela církevní dějiny.

Vzpomínka předsedy Senátu Vystrčila

Sobotní úmrtí této známé farářky zasáhlo mimo jiné i předsedu Senátu Miloše Vystrčila. Ve své vzpomínce na facebookovém profilu vzpomíná třeba na volby v Telči v roce 1990. Eva Melmuková Šašecí byla pro Miloše Vystrčila morálním vzorem, učitelkou, rádkyní a především „neuvěřitelně vzdělaným, moudrým, laskavým, skromným a pozitivním člověkem se specifickým smyslem pro humor". 

„Obrovská energie paní farářky, se kterou se vrhala do řešení problémů a realizace projektů byla obdivuhodná. Osobně jsem si vůbec neuměl představit, že by někdy odešla, že by nebyla, že bychom s ní na různých setkáních a debatách neměli počítat. Eva Melmuková měla zásadní roli v prvních volbách v Telči v roce 1990. Volby tehdy suverénně vyhrála, pozici starostky však odmítla a nadále pokračovala ve své službě a duchovní cestě. Když jsem paní docentku v únoru navštívil při příležitosti jejích 90. narozenin, byla stále plná nápadů a zajímala se hlavně o své okolí, o lidi kolem. Na sebe jako obvykle nemyslela. Na konci návštěvy jsme si udělali “selfíčko”. Tak Vás paní docentko tam nahoru moc zdravím a především velmi děkuji, za sebe, za nás, za spoustu dalších věřících i nevěřících," vzpomíná na farářku Miloš Vystrčil.  

Farářky u Českobratrské církve evangelické

Českobratrská církev evangelická ordinuje (tedy povolává do služby farářky) ženy od roku 1953, čímž se stala teprve druhou církví v Československu, kde ženy tuto možnost měly. V současné době tvoří z necelých 220 farářů zhruba čtvrtinu ženy a jejich postavení je rovnocenné s muži. Jen o pár let dřív začala udělovat ženám svěcení Církev československá husitská. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Příběhy našich sousedů | Zdroj Příběhy našich sousedů, Miloš Vystrčil / Facebook, e-cirkev.cz, wikipedia

Štítky farářka, církev, úmrtí, vzpomínka, Eva Melmuková Šašecí, Miloš Vystrčil, Telč, Praha, předseda senátu, Občanské fórum, druhá světová válka, Řím, Eva Melmuková, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela farářka Melmuková Šašecí, která mohla být starostkou Telče. Neuvěřitelně laskavá žena, říká Vystrčil | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.