Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlava odkoupí areál továrny Modeta Style. Jihlavská zoo by tam mohla mít restauraci

Město Jihlava vykoupí textilní továrnu Modeta Style za 29 milionů korun. Zastupitelé na svém včerejším zasedání schválili uzavření kupní smlouvy a uvolnění potřebných peněz z městského fondu rezerv. Odkup těchto nemovitostí, které by měly mimo jiné sloužit k dalšímu rozvoji sousední zoologické zahrady, schválilo městské zastupitelstvo už předloni. Termín pro splnění tohoto usnesení končí s letošním rokem.

O odkoupení továrny v Březinových sadech debatovali zastupitelé řadu let. „Doporučuji zastupitelstvu koupi areálu,“ řekl náměstek primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL) při předložení materiálu. Usnesení schválilo 33 zastupitelů. Proti byl jeden hlas a dva zastupitelé se hlasování zdrželi.

Debata před hlasováním se týkala hlavně využití továrního areálu s deseti budovami a dalšími volnými pozemky, o němž ještě není rozhodnuto. „Myslím, že my unisono souhlasíme s odkupem Modety,“ řekl zastupitel Daniel Mayer (ANO). Zároveň uvedl, že areál je vhodný spíš pro zoo, ne pro jiné účely.

Podle předloženého materiálu by totiž mohl být do továrny například také přestěhován archiv města. O lokalitu projevila zájem i Montessori mateřská a základní škola. Modeta se zabývá šitím plavek a sportovního oblečení.  Kalina podotkl, že firma má zájem provozovat areál na své náklady ještě několik let.

Zoo patří městu. „V ideálním případě bychom si přáli, aby ten prostor byl skutečně určen právě pro rozvoj našeho zařízení,“ řekla ředitelka zoo Eliška Kubíková. Na pozemcích Modety by zoo mimo jiné mohla mít zázemí včetně kanceláří a místa pro přípravu krmiva. Vzniknout by tam měla i velká restaurace, která v zahradě chybí. „Já osobně se domnívám, že jak zoologické zahradě, tak městu by prospělo, kdyby ten objekt obsahoval i nějaké konferenční prostory či ubytovací zařízení,“ řekla Kubíková. Zoo, nejoblíbenější výletní cíl Vysočiny, letos už navštívilo přes 300 tisíc lidí.

Autoři | Foto ceskereality.cz

Štítky Jihlava, továrna, Jaromír Kalina, Modeta, KDU-ČSL, Daniel Mayer, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava odkoupí areál továrny Modeta Style. Jihlavská zoo by tam mohla mít restauraci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.