Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vlekaři na Vysočině zvažují zdražení jízdného, i kvůli energiím. Ale zvýšené náklady tím nedoženeme, říkají

Na Vysočině provozovatelé lyžařských sjezdovek ještě zvažují, o kolik zvednou ceny jízdného na vlecích a lanovkách v nadcházející zimě kvůli vyšším výdajům za elektřinu, naftu a dalším nákladům. Ceníky zatím neuzavřeli. Někteří mluvili o možném navýšení plateb do 20 procent. Návštěvnost sjezdovek by podle vlekařů mohla doplatit na celkové větší šetření v rodinách.

„Uvědomujeme si, že domácnosti budou muset volit. A bohužel jsme jedni z prvních zbytných," řekl Pavel Havlíček, provozovatel sjezdovky Šacberk u Jihlavy. Ceník touto dobou podle něj nebývá uzavřený takřka nikdy. Ceny se pravděpodobně zvýší, ale nebude to podle něj úměrné růstu nákladů. „Přesto bychom rádi otevřeli a přežili tuhle těžkou dobu, protože i zavření (sjezdovky) znamená velké ekonomické ztráty," řekl.

„Zasněžovat budeme. Ceníky jsme ještě nezpracovávali, ale bude tam navýšení," řekl Jiří Pálka za sjezdovku Fajtův kopec u Velkého Meziříčí bez dalších podrobností.

„Zdražení skipasů bude, ale nebude nijak výrazné," uvedla Magda Vaňková, která se stará o sjezdovky v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku. Ani tyto sjezdovky ještě nemají nové ceníky. „Budeme se snažit tvořit různé tarify, aby lyžaři a snowborďáci mohli volit mezi bodovou a časovou variantou," prozradila. Provozovatelé také čekají na smlouvu na elektřinu platnou od ledna.

Na zimní sezonu se chystá také sjezdovka ve Svratce. Vzhledem k dosavadní dohodě o dodávkách elektřiny by tam chtěli vyrobit co nejvíc technického sněhu do konce roku. Provozovatelé tohoto skiareálu zvažují navýšení cen jízdného asi o 20 procent, uvedl Zdeněk Holemář.

Ceny se zvýší také na novoměstské sjezdovce Harusův kopec. „Já si myslím, že to bude kolem 20 procent. Ale v žádném případě to nemůže dohnat ty náklady, které jsou," přiznal správce Karel Klapač.

S nárůstem nákladů na energie se potýkají také ubytovatelé a restauratéři. Penzionu Fryšavský ledovec ve Fryšavě pod Žákovou horou pomáhá to, že má možnost topit i dřevem. „Samozřejmě, nikdo neví, jak se to bude vyvíjet, ale zatím si myslím, že budeme fungovat," řekl majitel Marek Kahle k zimnímu provozu. Dodal, že bude záležet také na tom, kolik bude objednávek na ubytování.

Ani Hotel Sněžné se omezovat provoz nechystá. „Jeden z hlavních důvodů je, že máme fixaci do 30. června na původní cenu plynu," uvedl jednatel Radek Ambrož. Podstatně se podniku s restaurací zvýšily platby za elektřinu. Podle jednatele teď bude důležité to, jestli lidé nezačnou škrtat výdaje na rekreaci a budou dál jezdit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mistopisy.cz

Štítky ČR, rekreace, energie, lyžování, ceny, Vysočina, sjezdovka, Kraj Vysočina, jízdné, elektřina, Jihlava, Šacberk, Velké Meziříčí, Rozhledna Fajtův kopec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři na Vysočině zvažují zdražení jízdného, i kvůli energiím. Ale zvýšené náklady tím nedoženeme, říkají | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.