Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zdeněk Horák byl dnes slavnostně uveden do funkce rektora jihlavské vysoké školy

Zdeněk Horák byl dnes slavnostně uveden do funkce rektora Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ). Bude usilovat o to, aby jediná veřejná vysoká škola na Vysočině dál zlepšovala svoji pozici profesně zaměřené vzdělávací instituce. Akademický senát školy Horáka kandidátem na rektora zvolil v lednu, následně ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Horákovo čtyřleté funkční období začalo 24. července, kdy v čele školy vystřídal Václava Báču.

„Byl to silný okamžik, bylo příjemné vidět podporu ze strany dalších vysokých škol. Už jenom tou účastí je vidět, že naše škola má svoje místo už pevně usazené v rámci České republiky, a samozřejmě je třeba tu spolupráci dál rozšiřovat a začít se poohlížet do zahraničí po další možnosti spolupráce a rozvoje," řekl ve středu Zdeněk Horák novinářům.

Prezident Zeman jmenoval Zdeňka Horáka novým rektorem jihlavské polytechniky

Prezident ČR Miloš Zeman jmenoval ve čtvrtek 15. června na Pražském hradě rektorem Vysoké školy polytechnické Jihlava dosavadního prorektora Zdeňka Horáka. Funkční období nového rektora začne 24. července a potrvá do července 2026. Vedení jediné...

Škola podle něho potřebuje otevírat další navazující magisterské obory. Je to její dlouhodobá strategie. Prozatím má vedle 12 bakalářských dva navazující obory. Na akreditaci dalších dvou se podle Horáka se pracuje.

Důležité je podle něj zajistit také kvalitní vyučující, což může být v konkurenci velkých škol v zemi složité. Daří se to prostřednictvím motivačních nabídek a vstřícného přístupu. Atraktivní je jihlavská škola u těch, kteří se nechtějí soustředit na základní výzkum, ale na výzkum aplikovaný, který škola rozvíjí. „To, že se nám daří získávat mezinárodní projekty, spolupracovat v mezinárodních týmech na výzkumu, vývoji špičkových technologií, umožní lidem naplnění odbornosti a kvalitní práce," řekl Horák.

Šestačtyřicetiletý Zdeněk Horák je absolventem biomedicínského a rehabilitačního inženýrství na ČVUT v Praze, kde se stal také docentem. Na jihlavské vysoké škole působí od roku 2015. Před svým zvolením rektorem byl prorektorem pro tvůrčí a projektovou činnost a vedoucím katedry technických studií. Je také akademickým pracovníkem na třetí lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

VŠPJ byla zřízena v roce 2004. Je školou neuniverzitního typu a nabízí profesně zaměřené studijní programy. Prvním rektorem byl Ladislav Jirků, kterého ve funkci vystřídal Jakub Novotný. Václav Báča byl rektorem od roku 2014. Školu vedl po dvě funkční období a znovu už kandidovat nemohl. „Báča působí na VŠPJ i nadále, a to jako prorektor pro vnější, vnitřní a mezinárodní vztahy," uvedla mluvčí školy Vendula Marešová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VŠPJ

Štítky rektor, VŠPJ, Jihlava, Zdeněk Horák, vysoká škola, Vysoká škola polytechnická Jihlava, Miloš Zeman, Kraj Vysočina, Václav Báča, Česko, Jakub Novotný, Ladislav Jirků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Horák byl dnes slavnostně uveden do funkce rektora jihlavské vysoké školy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.