Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejtragičtější nehoda svého druhu u nás: Před padesáti lety se u Třebíče zřítil vrtulník, nepřežilo deset osob

Nejtragičtější havárií vrtulníku na území Československa i dnešní České republiky je zřícení stroje Mil Mi-4, při kterém 12. září 1972 nedaleko Rudíkova u Třebíče zahynulo všech deset lidí na jeho palubě.

Nehoda se stala během cvičení Štít 1972, když se štáb po několikadenním pobytu u slovenského Hlohovce přesouval na nové místo velení u Jihlavy. U jednoho z transportních milů se za letu utrhl list nosného rotoru, který jen těsně minul další stroj v sestavě.

Dle webových stránek obce Rudíkov byla osádka vrtulníku složená z major Jaromíra Fišera, kapitána vrtulníku a velitele roje, majora Slávy Kašpara, pilot letovod a kapitán vrtulníku a kapitána Jaroslava Kouta, palubního technika. Dalších sedm cetujících bylo v sestavě: podplukovník Kamil Salaba, major Jaroslav Máca, podplukovník Jaroslav Novotný, majorOskar Zástěra, kapitán Jan Kraus, podplukovník Božetěch Dolník, svobodník v záloze Milan Wagenknecht.

Průběh celé havárie s hrůzou sledovaly osádky dalších dvou vrtulníků tříčlenné formace. Utržený list pouze náhodou nezasáhl žádný další vrtulník z této skupiny. Po dopadu na zem se všechno vznítilo.

Nebylo to přitom poprvé, co Mi-4 československé armády postihla podobná tragická nehoda. Už v březnu 1960 zahynula u západočeské Kdyně pětičlenná posádka jiného vrtulníku, kterému se také utrhl jeden list rotoru. Zkoumání ukázalo, že příčinou tragického neštěstí byla skytá vada materiálu.

V historii českého a slovenského letectví patří oba pády strojů Mi-4 k nejhorším nehodám vrtulníků. Jedna z dalších tragických havárií se stala v červnu 1979 ve Vysokých Tatrách. Pád stroje Mi-8, který směřoval ke zraněné turistce, si tehdy vyžádal životy sedmi lidí, dva členové posádky byli těžce zraněni.

Dvě havárie si vyžádaly po šesti obětech - v létě 1982 "vzdušné chuligánství" sovětského pilota, jenž u České Lípy havaroval s vrtulníkem, do kterého vzal několik rekreantů, a v září 2004 nehoda britského vojenského stroje, který při cvičení narazil na Třebíčsku do elektrického vedení.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Rudíkov

Štítky ČR, nehoda, letectví, 12. září, vrtulník, Rudíkov, havárie, Třebíč, Mi-4, Česko, Československo, Jaroslav Novotný, Jan Kraus, Jihlava, Hlohovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejtragičtější nehoda svého druhu u nás: Před padesáti lety se u Třebíče zřítil vrtulník, nepřežilo deset osob | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.