Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pás proti hmyzu je pastí pro ptáky i netopýry. Polepené zvíře má problémy s letem, říká záchranná stanice v Pavlově

Doba, tedy přelom léta a podzimu, v níž se teď nacházíme, je vhodným obdobím pro instalaci takzvaných lepových pásů. Jejich úkolem je zachytit hmyz na ovocných a okrasných stromech. Zároveň se ale mohou stát nebezpečnou pastí pro netopýry či zpěvné ptáky.

Záchranná stanice Pavlov

Je nezisková organizace, která se již od roku 1989 stará o hendikepované živočichy, které pak navrací zpět do přírody. Její pracovníci se dále zamřují na problematiku druhové ochrany, výzkum a ochranu vydry říční, ohrožených druhů sov či norka evropského. Důležitou součástí aktivit na stanici jsou prohlídky záchranné stanice pro veřejnost a výukové programy pro školy i školky.

S těmito případy se často setkávají pracovníci Záchranné stanice Pavlov. „Lepové pásy proti škůdcům instalované na ovocných stromech představují vážný problém pro menší pěvce. Pěnice, rehky, ale také pěnkavy a sýkory, které loví potravu pro svá mláďata, může lákat dobře viditelný hmyz přilepený na pásce, ve snaze ulovit ho se však sami přilepí,“ vysvětluje novinářům Petra Hulvová ze záchranné stanice s tím, že pěvci nemají šanci se z pasti sami dostat a ani v případě lidské pomoci nemají vyhráno. Křídla jim totiž zůstávají slepená, a proto nejsou schopni letu. „Často jim navíc chybí větší množství velkých per – letek, která nezbytně potřebují,“ doplňuje Petra Hulvová.

Polámaná křídla netopýrů 

Do lepové pasti se kromě ptáků často chytají také netopýři, a to zejména druhy lovící drobný hmyz v okolí stromů, jako je například netopýr ušatý nebo netopýr dlouhouchý. Lákadlo snadné kořisti je zavede přímo do lepové pasti. 

Jemná netopýří křídla jsou zpravidla po noci strávené na lepu polámaná. „Pokud se člověk snaží netopýra z pevného lepidla vyprostit, vznikají v létajících blánách díry, které zpravidla nikdy nesrostou. Polepený netopýr není schopen letu a ani v záchranné stanici nemá mnoho šancí se plně zotavit,“ přibližuje Hulvová smutnou realitu. 

Netopýr vyproštěný z pásky, který není schopný letu. Má polámané články prstů a viditelné trhliny v létací bláně. Zdroj: Záchranná stanice Pavlov 

Pracovníci záchranné stanice přitom čím dál častěji řeší případy, kdy nešťastní lidé volají, že se na lep chytil pěvec nebo právě netopýr. „Zpravidla pak sami naštvaně strhávají tyto pasti ze stromů s tím, že ublížit pěvci nebo netopýrovi rozhodně nechtěli. Návod k použití lepových pásů přitom podobná rizika vůbec nezmiňuje," upozorňuje mluvčí záchranné stanice v Pavlově Monika Brothánková. 

Ohodnoť článek

Foto Záchranná stanice Pavlov

Štítky pás, hmyz, past, netopýr, pták, záchranná, stanice, Pavlov, netopýři, ptáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pás proti hmyzu je pastí pro ptáky i netopýry. Polepené zvíře má problémy s letem, říká záchranná stanice v Pavlově | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.